nieuws

Omkoopaffaire rond bouwklussen Delhaize België

bouwbreed

De rechtbank in Brussel begint op 8 november een proces tegen twaalf verdachten (7 personen en 5 bouwbedrijven) wegens jarenlange corruptiepraktijken bij het Belgische voedingsconcern Delhaize. Onder hen een ingenieur van Grontmij Vlaanderen.

Spilfiguur en hoofdverdachte in deze omkoopzaak is Hugo J., die als manager bij het bedrijf bevoegd was voor de opdrachten en contracten voor bouw- en onderhoudsopdrachten bij de tientallen Delhaize-vestigingen in België.

De manager werd daarbij jarenlang geholpen door Ludo D., een ingenieur van Grontmij Vlaanderen. De ingenieur van Grontmij Vlaanderen maakte de ontwerpen voor de bouwwerken bij Delhaize, regelde de werkzaamheden en volgde die persoonlijk op. In ruil daarvoor werd hij door de manager van Delhaize dik betaald met onder meer geld, goederen en snoepreisjes, die hij van aannemers had geëist onder bedreiging dat ze anders naar een opdracht konden fluiten. Beide hoofdverdachten werden onmiddellijk ontslagen toen de affaire bekend werd.

Volgens justitie in Brussel deden de omkooppraktijken zich al in het begin van de jaren negentig voor en waren er tientallen aannemers – al dan niet gedwongen – bij betrokken. Justitie besloot echter maar vijf aannemersbedrijven en zeven b etrokken personen gerechtelijk te vervolgen voor affaires die na 2001 speelden. De zaak kwam aan het licht toen een van de aannemers naar de directie stapte omdat de hoofdverdachte had geknoeid met een prijskorting in zijn offerte. Delhaize ontsloeg de manager en lichtte meteen justitie in. Bij Grontmij Vlaanderen ging meteen een belletje rinkelen. Niet alleen had Ludo D. daar al eerder financieel geknoeid, hij schepte tegen collega’sop over zijn medewerking aan de Delhaize-manager. Ook Grontmij rook onraad en schakelde justitie in.

Reageer op dit artikel