nieuws

‘Militair doek’ verbergt Leidse parkeergarage

bouwbreed

Een militair camouflagedoek onttrekt de staalconstructie van de parkeergarage Morspoort in Leiden aan het zicht. Het doek is volgens Paul de Ruiter van het gelijknamige architectenbureau door een kunstenaar gespoten in herfstkleuren zodat de garage opgaat in de omgeving.

Het doek is een product van de Duitse fabrikant (Kremmin Nets). Die verkoopt het op de rol en biedt het defensie aan om tanks mee te camoufleren. Camouflage was in Leiden wel op z’n plaats, vindt De Ruiter. De tijdelijke parkeergarage staat op een stedenbouwkundig gevoelige plek.

Bij toeval stuitte de architect op het Duitse doek. In Leiden hangt dat in twee lagen om de garage heen. De dubbele laag houdt de geparkeerde auto’s uit het zicht maar laat volgens De Ruiter nog voldoende daglicht door waarmee de automobilisten hun weg door de garage kunnen vinden. Eerder hing een enkelvoudig doek rond de constructie; later bleek een dubbel doek de garage beter te kunnen camoufleren. Het doek is groen, bruin, geel en oranje gekleurd en doet wat De Ruiter betreft denken aan een bladerdek.

De verlichting draagt bij aan de onopvallendheid van de garage. Bewegingsmelders besturen de led-armaturen: als binnen een bepaalde periode geen auto voorbij komt gaat het licht uit. Het licht gaat alleen aan wanneer er te weinig daglicht binnenkomt. Zo spaart de installatie ook energie. Om het verbruik verder in te perken koos de architect voor natuurlijke in plaats van mechanische ventilatie. Nog meer energie wordt bespaard in de portiersloge. Die is voorzien van een klimaatinstallatie met een warmteterugwinsysteem en een warmtepomp. Dynamische signalering en bewegwijzering leiden de autobestuurder snel naar zijn plek.

Architectenbureau Paul de Ruiter realiseerde de garage met bouwbedrijf Aan de Stegge. De gemeente exploiteert de parkeergarage voor een periode van tien jaar. De constructie kan daarna worden hergebruikt.

Reageer op dit artikel