nieuws

Kalkzandsteenman van 62 met Blok-hypotheek

bouwbreed Premium

Een 62 jaar oude kalkzandsteenlobbyist is het warempel gelukt een Blok-hypotheek af te sluiten. Michiel Nieuwenhuys – de man in kwestie – is blij, maar loopt niet over van geluk: “Ik wil Blok bedanken, maar wel met een bijna-dode mus. Ik hoop dat we die mus tot leven kunnen wekken.”

Michiel Nieuwenhuys, de hoofdrolspeler in dit verhaal, is directeur van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform. Hij behartigt de belangen van twee grote fabrikanten: Xella en Calduran (CRH), samen goed voor zeven productielocaties in Nederland. Maar de activiteit is ver te zoeken.

“Het gaat vrij slecht in de kalkzandsteenindustrie. Om niet te zeggen dramatisch slecht. We zijn afhankelijk van de nieuwbouw. Die ligt nagenoeg stil. Onze huidige afzet is veertig procent van wat het was in 2008.”

Fabrieken staan stil. Andere draaien op een laag pitje. Calduran heeft onlangs ontslag aangevraagd voor zeventig man. Hoezo, het gaat de goede kant op? “Lichtpuntjes zien wij nauwelijks. Ze worden misschien wel aangereikt door de publieke opinie en de politiek, in orders zien we ze niet. Ik ben pessimistisch. Het grote knelpunt is de financierbaarheid van nieuwe woningen.”

Nieuwenhuys, toch al redelijk op leeftijd, besloot onlangs een nieuw huis te kopen. Zijn verhaal is uniek. Hij heeft namelijk een Blok-hypotheek. Zeg maar de pleister op de woningmarktwond die geen fatsoenlijke bank wil verstrekken.

“Ik moest een nieuwe hypotheek afsluiten. Gelukkig had de bank voldoende vertrouwen in mijn solvabiliteit en pensioen. Maar omdat de grond in erfpacht wordt uitgegeven moet ik het hele bedrag aflossen in vijftien jaar tijd. Aangezien ik mijn handje niet kan ophouden bij mijn bazen, moest ik zelf creatief gaan denken.”

De oud-secretaris van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw ging naar zijn adviseur. “Ik wilde een Blok-hypotheek, waarbij ik de helft van het hypotheekbedrag financier met een tweede lening. Geen enkele bank bleek dat aan te bieden. Overal vingen we bot. Bij de ING, de Rabobank en bij de ABN Amro.”

Einde oefening? We kennen de afloop. Nee dus. Nieuwenhuys had geluk. Beschouwt zijn situatie als uitzonderlijk. Hij vond uiteindelijke een particuliere investeerder. Nationale Nederlanden verstrekt zijn hypotheek, de particuliere bv verstrekt de tweede lening. “Binnen een week was het geregeld bij de notaris. En het mooie is: mijn maandelijkse aflossingsbedrag gaat daarmee flink omlaag. Ja, ik bouw een nieuwe schuld op, maar de risico’s daarvan zijn klein. Voor mij en voor de financierder: de waarde van mijn huis zal nooit verder dalen dan vijftig procent.”

Hoeveel Blok-hypotheken er in omloop zijn is onbekend. Banken zien zoals gezegd geen heil in het ideetje van de minister voor wonen. Tot ongeloof van Nieuwenhuys: “Ik begrijp niet dat zij het vertikken deze hypotheek aan te bieden. Zeker in gebieden waar de behoefte naar woningen groot is, kan dit starters helpen lucht te geven.”

Een zwaluw maakt geen zomer. Als een redder van de woningmarkt ziet hij zichzelf dan ook niet. “Maar wie weet wordt het nog wat met de Blok-hypotheek. Ik ben er in elk geval heel gelukkig mee. Ik hoop dat er meer schapen over de dam komen. De illusie dat de orders nu ineens zullen binnenstromen voor de kalkzandsteenindustrie heb ik echer niet. Ik hoop met dit verhaal een steentje te kunnen bijdragen.”

Hij heeft nog wel iets uit te leggen. De kalkzandsteenindustrie heeft namelijk vooral behoefte aan de productie van nieuwbouwwoningen. Nieuwenhuys kocht een bestaand huis. “Maar ik zet wel een heel vliegwiel in gang”, grapt hij terug. Zijn huis in Vorden. Mede mogelijk gemaakt door minister Blok: “Ik wil hem bedanken, maar voorlopig wel voor een bijna overleden mus. Laten we proberen die mus tot leven te wekken.”

Reageer op dit artikel