nieuws

ING: Na 2020 daling vraag nieuwbouw

bouwbreed

Na 2014 zou een aantrekkende economie kunnen leiden tot een tijdelijk stijgende vraag naar nieuwbouwwoningen. Na 2020 neemt het aantal benodigde nieuwe woningen echter weer flink af.

Langetermijnvooruitzichten ‘matig’

Dat verwacht het Economisch Bureau van de ING. Zowel in 2013 als in 2014 blijft de bouwproductie krimpen, stellen de onderzoekers in hun kwartaalbericht Bouw. In 2012 werden 45.873 nieuwbouwwoningen aan de voorraad toegevoegd. Voor dit jaar verwacht ING een afname van de bouwproductie van 5,5 procent. Volgend jaar komt de daling van het bouwvolume – mede door de aangekondigde extra bezuinigingen van 6 miljard euro – uit op 1 procent.

Omdat het aantal huishoudens tot 2020 blijft groeien met meer dan 50.000 per jaar, kan de vraag naar nieuwbouwwoningen – bij een aantrekkende economie tijdelijk toenemen, aldus de onderzoekers. Op de langere termijn zijn de vooruitzichten echter “matig”. Na 2020 daalt de groei van het aantal huishoudens naar verwachting tot 26.000 in 2030. “Ook de uitbreidingsvraag van de woningvoorraad door nieuwbouw zal hierdoor afnemen en op lange termijn een blijvende structurele druk op de nieuwbouwproductie van woningen zetten.”

Uitbreidingsvraag

Projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers en aannemers krijgen volgens de onderzoekers dus ook op de lange termijn te maken met een afnemende uitbreidingsvraag. ING ziet echter ook kansen. Van de woningen die jaarlijks verkocht worden is nu minder dan 15 procent nieuwbouw. “Om dit aandeel te laten groeien zal de bouwsector er voor moeten zorgen dat potentiële woningkopers nieuwbouw aantrekkelijker gaan vinden dan bestaande bouw”, schrijven de onderzoekers. “Te vaak worden woningbouwprojecten echter nog vanuit een onderbuikgevoel ontwikkeld en is er geen gedegen marktonderzoek geweest naar de doelgroep.”

ING ziet daarnaast kansen op de renovatie- en onderhoudsmarkt.

Reageer op dit artikel