nieuws

Derde centrale BAM geschikt voor productie van LEAB

bouwbreed Premium

Asfaltcentrale APM in Bergen op Zoom heeft voor het eerst Laag Energie Asfalt Beton, oftewel LEAB, geproduceerd. BAM Wegen verwerkt dit innovatieve type asfalt op de randweg van de Brabantse stad.

LEAB wordt bij lagere temperaturen geproduceerd en verwerkt, waardoor de CO 2-uitstoot 30 procent lager is. Daarnaast zorgt de nieuwe wijze van produceren in de centrale voor een flink lagere energierekening. Waar reguliere asfaltsoorten bij 160 graden Celsius tot stand komen, vraagt LEAB een temperatuur van circa 100 graden Celsius. Doordat het materiaal op een lagere temperatuur wordt verwerkt, is de weg volgens BAM sneller bereidbaar dan wanneer regulier asfalt wordt toegepast. De aannemer claimt dat “kwaliteit, prijs en levensduur identiek zijn aan die van conventionele asfaltwegen”.

De APM-centrale is de derde in Nederland die LEAB kan produceren.

BAM Wegen richt in Bergen op Zoom de randweg zuidwest in drie fasen opnieuw in. LEAB wordt hier toegepast in de tweede fase van de werkzaamheden. Bergen op Zoom is de eerste gemeente in zuidwest-Nederland die kiest voor het nieuwe asfalt.

BAM zet niet alleen LEAB in om zijn duurzaamheidsdoelen te bereiken. Zo streeft de onderneming ook naar een steeds hogere graad van recycling bij de asfaltproductie. Eerder dit jaar ontving de aannemer een Europese subsidie voor zijn asfaltinnovatieprogramma LE 2AP.

In een vier jaar durend onderzoeksprogramma verkent de Bunnikse wegenbouwer onder andere de mogelijkheden van productie van asfalt bij een temperatuur van 80 graden Celsius.

Reageer op dit artikel