nieuws

’Deelnemen aan de Ride for the Roses blijft leuk en nuttig’

bouwbreed

Met UBA als hoofdsponsor en diverse relaties van de Uithoornse bouwer en ontwikkelaar als subsponsors, fietste een team van twintig mannen uit de bouwwereld geld bij elkaar voor KWF Kankerbestrijding tijdens de zestiende editie van The Ride for the Roses. Het was al voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat UBA een team afvaardigde.

‘‘D eelnemen blijft leuk en nuttig,’’ meent hoofd calculatie Edwin van Ruiten, die zelf ook meefietste.

De ‘Ride’ is een begrip binnen de Nederlandse wielerwereld. Het evenement werd opgezet door Tour de France-winnaar Lance Armstrong in de jaren dat hij nog een onomstreden kampioen was en geld inzamelde voor de strijd tegen kanker.

Armstrong mag dan zijn glans hebben verloren, The Ride heeft aan aantrekkingskracht niets ingeboet. Dit jaar verschenen in Ede maar liefst 12.000 deelnemers aan de start, terwijl er voor hen niets anders valt te winnen dan een rode roos. Alle opbrengsten gaan naar het KWF.

UBA’s betrokkenheid bij het charitatieve wielerevenement ontstond in een periode dat verschillende medewerkers te maken kregen met door kanker getroffen collega’s of familieleden. ‘‘Iemand heeft toen voorgesteld om aan de Ride mee te doen en zo bij te dragen aan kankeronderzoek’’, vertelt Edwin van Ruiten.

Het idee sloeg aan bij zowel de directie als het personeel. Er kon direct een team van tien renners worden geformeerd. Deze sportieve krachten werden geleverd door UBA zelf en door enkele bevriende bedrijven uit de bouwsector. Inmiddels telt het team twintig leden die geregeld samen trainen. Teamlid Van Ruiten omschrijft deze bijeenkomsten als ‘‘gezond, gezellig en goed voor de onderlinge verstandhouding’’.

De deelname aan de ‘Ride’ neemt een aparte plaats in onder de sponsoract iviteiten van UBA. ‘‘Meedoen is geen bewust beleid. Het heeft niets met commercie te maken, het idee is spontaan tot stand gekomen. Het werd ook niet bedacht door de directie, het initiatief kwam van enkele medewerkers’’, aldus Van Ruiten.

Maar ook UBA’s sponsorbeleid wordt niet in de eerste plaats ingegeven door commerciële overwegingen. Met geldelijke steun aan verenigingen en instellingen geeft de bouwer en ontwikkelaar vooral uiting aan zijn maatschappelijke betrokkenheid, verklaart Van Ruiten. ‘‘We verdelen het budget onder doelen die het zonder particuliere hulp niet zouden redden, zoals sportverenigingen, de scouting, de muziekvereniging, het ouderenwerk of instellingen die activiteiten voor minder bedeelden organiseren.’’

Reageer op dit artikel