nieuws

Bouwers, hoedt u voor de ui (en de suikerbiet)

bouwbreed Premium

In een advertentiecampagne bindt MaxRelease bindt de strijd aan met de ui. Volgens Remy de Bruijn van de coatingfabikant is de vernietigende kracht van een ui niet te onderschatten.

Wat is er mis met een ui?

“Dat hij een zuur sap afscheidt. En dat is heel slecht voor beton. Het tast het cementsteen aan.”

Ik heb niet zoveel uien op mijn vloer liggen.

“Maar een boer vaak wel. Soms hele bergen. Opgesloten tussen betonnen keerwanden. Als het onderin gaat rotten komt een zurige smurrie vrij. Sommige keerwanden zijn al na twee jaar volledig weggevreten.”

Schuilt het probleem alleen in de ui?

“Suikerbieten zijn net zo gevaarlijk. En maiskolven. Vergeet kuilvoer ook niet. Er zijn veel bronnen voor zuur.”

De wereld is vol gevaar.

“Wis en waarachtig. Waar het ons om gaat is dat er in de bouw nogal simplistisch wordt gedacht: zuur is zuur. De normen maken ook geen onderscheid tussen organisch of anorganisch zuur.”

Wat is de oplossing?

“Onze coatings natuurlijk. Die sluiten het beton compleet af van de boze buitenwereld.”

Als een boer met zijn trekker de uien opschept, schraapt hij zomaar jullie sealing eraf.

“Dat valt wel mee. Het materiaal is dun. En trekt een paar millimeter diep in het beton. Je moet wel een halve centimeter beton verwijderen voordat je in de gevarenzone belandt.”

Dan kruipt het goedje vast ook in de uien.

“We komen uit de auto-industrie. Daar krijg je niet meer dan een paar seconden om een beschermingslaag aan te brengen. De droogtijden zijn extreem kort, daarna kunnen de uien zonder gevaar weer in de opslag.”

Wisten onze voorouders al dat uien zo gevaarlijk zijn?

“Uienzuur liet ook de gemetselde of houten keerwanden niet onberoerd. Om eerlijk te zijn: er zijn grotere gevaren voor beton dan de ui. Maar in een reclame-campagne grijp je soms naar andere middelen om aandacht te krijgen.”

Reageer op dit artikel