nieuws

Bouwend Nederland maakt vernieuwingsplan na kritiek grote bouwondernemingen

bouwbreed

Bouwend Nederland presenteert nog deze maand een vernieuwingsplan. Het plan is een reactie op de kritiek van een groep grote bouwers op het functioneren van de branchevereniging.

Woordvoerder Pim Nusselder van Bouwend Nederland wil over de inhoud nog niets kwijt. “Dat kan ook niet, het is feitelijk nog een concept. Vandaag buigt het dagelijks bestuur zich erover en later deze maand komt het aan de orde in het algemeen bestuur. Daarna treden we naar buiten.”

Volgens de zegsman is het document

tot stand gekomen na “gespreksrondes binnen vakgroepen, secties en regiobesturen”. Ook de kritische bouwbedrijven hebben hun inbreng gehad. Zo sprak Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen afgelopen maanden met vrijwel alle grote aannemers over hun kritiek en hun wensen.

“Uiteindelijk gaat het allemaal om het organiseren van de verbinding binnen Bouwend Nederland”, aldus Nusselder.

De groep kritische bouwers, waaronder Heijmans, Volker Wessels en Strukton, hebben gedreigd hun lidmaatschap op te zeggen als er niets verandert. De bedrijven vinden dat er in de dienstverlening naar de leden meer onderscheid moet worden gemaakt tussen het grootbedrijf en het kleinbedrijf.

Star

Dat een grote bouwer als Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB)inmiddels heeft opgezegd, betreurt Bouwend Nederland, zegt Nusselder. Hij bestrijdt echter dat de brancheorganisatie zich star heeft opgesteld richting het bedrijf. “Al vanaf de oprichting van Bouwend Nederland is het zo dat concerns met al hun bedrijven lid zijn”, aldus Nusselder. “Dat geldt voor iedereen, niet om star te zijn maar consequent naar alle leden: gelijke monniken gelijke kappen.”

Uit de gesprekken die destijds met ASVB zijn gevoerd is volgens hem naar voren gekomen dat slechts één van de dertien bedrijven uit de groep geen lid meer wilde zijn. “Gezien die getalsverhouding, maar ook gelet op het feit dat er mooie initiatieven zijn met onderdelen van ASVB, betreuren we dan ook ten zeerste de conclusie die het concern getrokken heeft.”

Reageer op dit artikel