nieuws

Blok erkent risico’s van pur-schuim

bouwbreed

Onjuiste toepassing van gespoten pur-schuim kan leiden tot gezondheidsklachten. Dat concludeert minister Blok (wonen) op basis van TNO-onderzoek. Desondanks blijft isolatie door pur-schuim toegestaan.

Minister laat sector pur-schuim reguleren

“Het onderzoek heeft geen causale relatie kunnen vinden tussen pur-schuim en gezondheidseffecten, maar deze ook niet kunnen uitsluiten”, schrijft hij. Blok laat het aan de sector om via verscherping van de uitvoeringsrichtlijn en uitbreiding van certificering de risico’s te beperken. Zo moeten isolatiebedrijven tijdens het sprayen de kruipruimte geforceerd ventileren zodat de concentratie schadelijke stoffen zo snel mogelijk daalt. Voorts moeten bewoners tijdens de werkzaamheden de woning verlaten, het kruipluik voorzien worden van een sticker en openingen in de muren die in directe verbinding staan met de spouwmuur afgedicht.

Het is goed dat er geen verbod komt, vindt Paulus Jansen (SP). “Dat vind ik veel te ver gaan”, reageert hij. “Kwaliteitsborging en arbeidsomstandigheden zijn de speerpunten. De Arbeidsinspectie komt niet in de kruipruimte, terwijl voor de werknemers de concentraties honderdduizend keer groter zijn dan voor de bewoners.”

Energiebesparing

Daarbij is het consumentenvertrouw en belangrijk, denkt de parlementariër. Vloerisolatie met pur is belangrijk voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. De minister laat geen aanvullend onderzoek doen. “TNO is door de branche gevraagd dit onderzoek uit te voeren. Zij zijn eindverantwoordelijk voor de producten die ze gebruiken”, licht een woordvoerder van de minister toe.

Letseladvocate Lydia Charlier van Beer Advocaten pleit voor een fonds voor de slachtoffers. “Mensen moeten soms op stel en sprong hun woning verlaten. Verwijderen van het pur heeft geen zin. Zelfs na vijf keer reinigen is de woning niet schoon.”

Lees verder: geen drempelwaarde overgevoeligheid pur 

Reageer op dit artikel