nieuws

Bilfinger: afscheid van concessies om rendement te verhogen

bouwbreed Premium

Bilfinger is ver gevorderd met gesprekken om zijn concessies te verkopen. De portefeuille bestaat uit dertien projecten waarvan zeven in bouw.

Het afstoten van de concessies past in B ilfingers enkele jaren geleden ingezette strategie om het concern om te vormen van bouwer tot – beter renderende – bouwgerelateerde dienstverlener. Om die reden werd ook van BAM het Haagse ingenieursbureau Tebodin overgenomen. Bilfinger – dat internationaal vroeg in de markt was voor publiek-private samenwerkingsprojecten – heeft concessies in Australië, Noord-Amerika en Europa. De projecten betreffen zowel snelwegen als gebouwen. Het concern heeft 170 miljoen euro eigen geld in de concessies vastzitten.

Voor de voort te zetten activiteiten verwacht bestuursvoorzitter Roland Koch dit jaar een omzet van 8,7 miljard euro, 100 miljoen boven het niveau in 2012. De nettowinst zal volgens hem uitkomen boven de vorig jaar gerealiseerde 231 miljoen euro.

In de eerste helft van het jaar daalde de omzet met 2 procent tot 4 miljard euro. Gezien ook de resultaten in het tweede kwartaal denkt Bilfinger de begin dit jaar opgelopen achterstand royaal goed te kunnen maken. Het concern met bijna 70.000 medewerkers heeft voor 7,4 miljard euro aan werk in portefeuille.

Duidelijke groei valt te zien in het segment industrie, waartoe ook Tebodin behoort. De omzet steeg in de eerste zes maanden van het jaar met 10 procent tot 1,9 miljard euro. De orderstroom zwol met 14 procent aan tot een waarde van 2,1 miljard euro. Verwachting is dat de omzet uit de industrie dit jaar met 8,1 procent stijgt tot bijna de helft van alle activiteiten van Bilfinger.

Gecontroleerd is de orderportefeuille van de pure bouw (met een kwart) teruggebracht tot 1 miljard euro. In de eerste helft van het jaar werd nog een omzet gerealiseerd van een half miljard euro. De werkzaamheden in de sector energie stegen met 5 procent tot 602 miljoen euro. Op het vlak van gebouw en beheer werd 602 miljoen uit de markt gehaald.

Reageer op dit artikel