nieuws

Ackermans & Van Haaren baas bij Deme en Belgische bouwer CFE

bouwbreed Premium

Ackermans & Van Haaren heeft een buitenkans benut om de volledige controle te krijgen over Deme. Het 50-procentsaandeel wordt voor dit doel overgedaan aan medeaandeelhouder CFE, dat tegelijk voor een groot deel eigendom wordt van Ackermans & Van Haaren.

Voor dit doel zijn zaken gedaan met het Franse bouwconcern Vinci, 47-procentsaandeelhouder van CFE. De deal komt grotendeels neer op een aandelenruil, legt Tom Bamelis, financieel directeur van Ackermans & Van Haaren, uit.

Het is de Belgische investeringsmaatschappij alleen te doen om het zakelijk zeer succesvolle Deme, onderstreept hij. De diverse participaties/bedrijfsonderdelen van beide concerns gaan in principe gewoon zelfstandig verder.

Aandelentransactie

De twee partijen hebben een ingewikkelde aandelentransactie georganiseerd waarbij Ackermans & Van Haaren zijn 50-procentsaandeel in Deme, getaxeerd op ongeveer 550 miljoen euro, onderbrengt in CFE. Hiertegenover staan nieuw uit te geven aandelen in CFE ter waarde van hetzelfde bedrag. Het Franse bouwconcern Vinci verkoopt daarnaast de helft van zijn 47-procentaandeel in CFE aan Ackermans & Van Haaren voor 135 miljoen euro.

Zo verwerft de laatste een meerderheidsbelang van ruim 60 procent in CFE. Wettelijk is het verplicht in die omstandigheden ook een bod uit te brengen op de resterende aandelen. Dat gebeurt voor dezelfde prijs als in de deal tussen Vinci en Ackermans & Van Haaren is overeengekomen. Zo krijgen de kleinere aandeelhouders de kans desgewenst uit te stappen. Noodzakelijk is dit niet, verklaart Bamelis. Vinci blijft in elk geval medeaandeelhouder.

Door mede-eigenaar te blijven voor altijd 23,42 procent, onderstreept Vinci vertrouwen te houden in het concern. Van de omzet van 1,9 miljard in 2012 is de helft toe te schrijven aan het 50-procents aandeel in Deme. Belangrijk voor de waardebepaling is dat hierop goed wordt verdiend, anders dan op de bouwactiviteiten. CFE is op de beurs gewaardeerd voor 590 miljoen euro. Dat is maar 40 miljoen euro meer dan de prijs van het Deme-aandeel.

Reageer op dit artikel