nieuws

Transparante energieneutrale villa vraagt ingenieuze staalconstructie

bouwbreed Premium

Geheel transparant en toch energieneutraal. Deze bijzondere combinatie van eigenschappen kenmerkt Villa Kogelhof.

Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp de villa voor een Zeeuwse uienhandelaar met een landgoed van 26 hectare op Noord-Beveland. Het gebouw is ontwikkeld met een vergunning in de ‘rood voor groen-regeling’; een afspraak waarbij mag worden gebouwd, mits ook een ecologische, voor publiek toegankelijke zone wordt aangelegd.

Mede om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden, is één helft van het energieneutrale bouwwerk ingegraven. In dit ondergrondse deel bevinden zich de ruimten waarvoor geen uitzicht nodig is, zoals de garage, de installatieruimte en een berging. Er is ook een kantoor, dat uitkijkt over een 16.000 vierkante meter groot, uitgegraven meer.

Het bovengrondse gedeelte bestaat uit een transparante, vrijwel geheel glazen doos, die 3,5 meter boven het maaiveld zweeft. Om de voetafdruk in de ecologische zone zo klein mogelijk te houden, wordt het bouwwerk uitsluitend ondersteund door een stalen V-frame aan de ene kant en een trappenhuis aan de andere.

De plattegrond van de bovenverdieping is grotendeels open, terwijl de glazen gevel aan alle kanten vrij uitzicht biedt.

Klimaatgevel

Deze gevel is opgebouwd uit extra helder isolatieglas met op 18 centimeter afstand, aan de binnenzijde, zonwerend doek. Wanneer het doek is neergelaten, ontstaat een klimaatgevel: tussen glas en doek vormt zich een luchtspouw, met door de zon opgewarmde lucht. Deze wordt afgezogen met behulp van een centraal geregeld ventilatiesysteem. Een luchtwarmtepomp maakt hergebruik van de warmte mogelijk.

Volgens projectleider Arjan Koole van Bouwbedrijf J. van de Linde uit Goes was vooral de staalconstructie achter de gevel lastig uit te voeren. “Het glas is bijna 5 centimeter dik en heeft dus een behoorlijk gewicht. De staalconstructie bestaat uit vierendeel liggers, van waaruit door middel van aangelaste stalen elementen de beglazing is gemonteerd en waar de doorvoeringen door gemaakt moesten worden voor de installatie. Mede door de kleine beschikbare ruimte was het een uitdaging om alles voldoende ‘stijf’ te maken.”

Het project kende door nog een uitdaging op het gebied van stijfheid. “Er is aan één uiteinde een trappenhuis met stalen kolommen en zo’n 40 meter verder een V-kolom. Dan is een staalconstructie natuurlijk geneigd om te gaan bewegen.” De aannemer heeft dit opgelost met een betonnen vloer en gemetselde binnenwanden. “Door het gewicht van deze materialen, natuurlijk in combinatie met de diagonalen in de staalconstructie, beweegt het niet meer.”

De architect, een van de sprekers tijden Ecobouw, rust Villa Kogelhof uit met een biomassapelletkachel die in de toekomst kan worden gestookt op het hout van de 71.000 bomen die bij de aankoop van het landgoed zijn aangeplant. De elektriciteit wordt opgewekt door pv-cellen op het dak en waarschijnlijk straks door een eigen windmolen. Daarvoor loopt momenteel een vergunningstraject.

Reageer op dit artikel