nieuws

Misverstand over energienotaloos huis

bouwbreed

Wonen zonder een energienota te krijgen is geen vrijbrief voor bewoners om energie te verspillen. Dat zegt Jan Willem van de Groep, programmamanager van de Energiesprong en initiator van De Stroomversnelling.

Hij reageert hiermee op zorgen van emeritus hoogleraar Hugo Priemus die vreest dat bewonersgedrag woningen niet energieloos zal maken. Daarmee zou de financieringsbron voor De Stroomversnelling minder groot zijn dan gedacht. Die rekening komt dan te liggen bij de corporaties, veronderstelt hij.

“Energie is niet gratis. In ons programma maken we de bewoners daar bewust van door hun verbruik inzichtelijk te maken met monitoring. Als ze meer verbruiken dan vooraf is gegarandeerd door de bouwer, is dat een bewuste keus waar ze zelf voor betalen”, legt Van de Groep uit.

Er is dan ook geen sprake van dat corporaties risico’s zouden lopen. Hetzelfde geldt voor de bouw. Die geeft prestatiegaranties aan de bewoners. Daarover is vooraf helderheid. Als die prestaties niet gehaald worden, is de bouwer de klos. Maar ligt het aan het bewonersgedrag, dan moet die zelf betalen. “Daarmee ondervangen we dit soort risico’s.”

> Pagina 2: ‘Energieloos’ riskante hobby

Reageer op dit artikel