nieuws

Ministerie hekelt rol Haskoning in Israël

bouwbreed

Royal Haskoning DHV botst met de Nederlandse regering over de bouw van een afvalwaterzuivering in Oost-Jeruzalem. Het project in opdracht van Jeruzalem op bezet Palestijns gebied wordt beschouwd als in strijd met internationale verdragen.

Werk stilgelegd uit vrees schending internationale verdragen

In samenspraak met de ambassade in Tel Aviv wordt breed overleg gevoerd om uit de ontstane netelige situatie te geraken. De geïrriteerde Israëlische overheid ziet het ingrijpen van de Nederlandse overheid niet als een incident, maar vreest voor een trend. Haskoning DHV van zijn kant verzekert de hoogste mate van integriteit in acht te nemen en altijd de internationale wetten en regels te respecteren. Het ingenieursbureau staakt zijn werkzaamheden totdat de situatie volkomen opgehelderd is.

Haskoning DHV heeft in Israël een eigen kantoor in de kustplaats Netanya. Een van de specialisaties van de oude DHV-vestiging betreft het ontwerpen van waterzuiveringsinstallaties. Zo bedachten de ingenieurs zuiveringen voor luchthaven Ben Gurion, Coca Cola en diverse chemische complexen.

De omstreden zuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem is bedoeld om het vervuilde water uit de Kidronvallei weer schoon te maken. Het dal loopt oost-west van de extreem droge Dode Zee-regio langs omstreden hooggelegen nederzettingen van Joodse kolonisten in het oosten van Jeruzalem.

“Onze werkzaamheden bevinden zich nog in het allervroegste stadium”, zegt woordvoerder Peter Vlugt van Royal Haskoning DHV. “Het werk verkeert in het stadium van de concept-ontwerpfase. Er wordt nog niets gebouwd.”

Haskoning DHV is met 7000 medewerkers actief in alle werelddelen. Het bureau beschikt over honderd kantoren, waarvan acht in het Nabije en Midden-Oosten. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt dat de Nederlandse regering te ver gaat door Haskoning op de vingers te tikken. Zowel Palestijnen als Israëliers hebben immers baat bij het project.

Reageer op dit artikel