nieuws

Inhaalslag Strabag moet winst van kwart miljard opleveren

bouwbreed Premium

De Oostenrijks-Duitse bouwer Strabag verwacht dit jaar minstens een brutowinst te boeken van een kwart miljard euro. In de tweede helft van het jaar zal de zwakke start weer goedgemaakt worden.

Be stuursvoorzitter Thomas Birtel constateert dat Strabag dit jaar meer dan anders een seizoensbedrijf is. Op de strenge winter in het eerste kwartaal volgde een periode waarin Midden-Europa veel last had van grote overstromingen. Daardoor kwam de bouw later dan gebruikelijk op toeren. De omzet van 5,6 miljard euro in de eerste helft van het jaar betekent een daling van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

“Toch heb ik het volste vertrouwen dat we over heel 2013 een vergelijkbaar resultaat zullen boeken als in 2012, zo’n 14 miljard euro”, zegt Birtel. “Vanwege de strenge winter hebben we in Duitsland het enige te doen aan herstelwerk. In Polen, waar de bouwproductie flink afgenomen is, steunt een groot deel van de geplande omzet op al binnengehaalde opdrachten. In het land tekent zich zelfs een lichte verbetering van het bouwklimaat af.”

Grote projecten

Het orderbestand van Strabag is met 7 procent geslonken tot 14 miljard euro. De daling vloeit voort uit de afronding van grote projecten in de Benelux, Polen en het Nabije Oosten. De voorraad van 14 miljard wordt ondanks de daling gezien als een pakket van relatief hoog niveau.

Birtel verwacht dat de dalende omzet uit Polen dit jaar gecompenseerd wordt met toenemende activiteiten buiten Europa en in landen als Oostenrijk en Hongarije. Het aantal medewerkers van het Oostenrijkse concern nam met een procent af tot 71.931.

Vooral in Polen werden arbeidsplaatsen geschrapt. Daarentegen leverden grote projecten buiten Europa veertienhonderd nieuwe arbeidsplaatsen op.

Strabag realiseert langs de Maas in Rotterdam voor 166,9 miljoen euro de Verticale Stad. Het complex van drie 149 meter hogegeschakelde torens wordt eind dit jaar opgeleverd.

Reageer op dit artikel