nieuws

Ingenieurs rekenen dit jaar op 2 procent krimp

bouwbreed Premium

De stemming bij de Nederlandse ingenieursbureaus is een stuk pessimistischer dan in de ons omringende landen. Terwijl het nabije buitenland gemiddeld rekent op 4 procent groei, voorspellen de Nederlandse bedrijven dit jaar 2 procent krimp.

“De bureaus aangesloten bij NLingenieurs gaan over het algemeen voor 2013 niet uit van verbetering”, zegt directeur Paul Oortwijn van NLingenieurs. “Meer dan de helft van de bedrijven rekent op een lagere omzet. De orderportefeuilles krimpen. Zowel de waarden als de marges van de opdrachten neemt af.”

Uit enquêtes van onderzoeksbureau Ipsos Synovate komt naar voren dat slechts een derde van de Nederlandse ingenieursbureaus dit jaar zijn werk ziet toenemen. Het onderzoek, verricht in opdracht van brancheorganisatie NLingenieurs en softwarebureau Deltek, voelde 177 (mede-)beslissers aan de tand bij bureaus in de Benelux, Duitsland en drie Scandinavische landen. Van de Nederlandse ondervraagden ziet een vijfde 2013 als een jaar van stagnatie. Een groep van 46 procent spreekt van een duidelijke afname van de activiteiten. In de Scandinavische landen liggen de kaarten geheel anders. In Denemarken (waar Grontmij een sterke poot heeft) wordt ingezet op een groei van 8 procent. Noorwegen verwacht een toename van de activiteiten van 6 procent. In beide landen geven negen van de tien ingenieurs aan te werken bij een bureau dat groeit. De Duitse en Belgische ingenieursmarkten zitten respectievelijk 3 en 4 procent in de plus.

Efficiency

De ingenieursbureaus zoeken hun kansen voor de komende jaren vooral in verbetering van de efficiency (51 procent). Hoog op de lijst staan eveneens innovatie (41 procent) en internationale groei (38 procent). Fuseren wordt slechts door een op de tien beslissers kansrijk geacht.

Als grootste bedreiging wordt genoemd het niet vinden en behouden van goed personeel (55 procent). Bijna even hoog scoort de felle concurrentie op prijs. Een ander zorgenkind zijn de bezuinigingen bij de overheden (38 procent). Een kwart van de beslissers vindt de concurrentie van aannemers en de grote internationale bureaus als grootste bedreiging voor de komende jaren.

Reageer op dit artikel