nieuws

Huizenkopers hebben meer eigen geld nodig

bouwbreed

Huizenkopers zullen in de toekomst steeds meer eigen geld moeten meenemen. Dat blijkt uit de bankenvisie die minister Dijsselbloem naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Afgesproken is momenteel dat het percentage van de waarde van een woning, de zogenoemde loan to value (LTV), stapsgewijs gaat zakken naar 100 procent in 2018. Een verdere stapsgewijze daling […]

Huizenkopers zullen in de toekomst steeds meer eigen geld moeten meenemen. Dat blijkt uit de bankenvisie die minister Dijsselbloem naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Afgesproken is momenteel dat het percentage van de waarde van een woning, de zogenoemde loan to value (LTV), stapsgewijs gaat zakken naar 100 procent in 2018.

Een verdere stapsgewijze daling van de LTV-ratio is vanwege consumentenbescherming en gezondere bankbalansen op termijn, na 2018, wenselijk, zegt Dijsselbloem nu. Bij robuust herstel van de woningmarkt zullen hierover nadere voorstellen worden gedaan. Een lagere LTV-ratio bevordert ook nog eens de toetreding van buitenlandse hypotheekverstrekkers. Dat juicht de minister dan weer toe, omdat daarvan een drukkend effect op de rente kan uitgaan. Momenteel is de rente hier ongeveer 1 procentpunt hoger dan in andere landen.

Reageer op dit artikel