nieuws

Het grote verschil merk je pas bij een energielabel B

bouwbreed

Meer corporatiewoningen hebben een beter energielabel. De keerzijde van het verhaal is dat het gemiddelde elektriciteitsverbruik in huurwoningen toeneemt. Hoe zit dat?

Het energielabel blijft vragen oproepen. Nieuwe cijfers van corporatiekoepel Aedes doen daar niets aan af. Aedes inventariseerde de gemaakte energiesprongen in corporatieland. Wat blijkt? Met de gemiddelde energie index zit het wel goed. Maar wat is dat waard als de elektriciteitsrekening omhoog gaat?

“Dat is en blijft een lastige discussie”, erkent Anke van Hal, hoogleraar duurzaam bouwen aan de TU Delft en aan Nyenrode. “De focus is altijd geweest op gasverbruik en verwarming. Maar ik heb wel het idee dat we op een kantelpunt staan.”

Meer corporatiewoningen werden in 2012 voorzien van zonnepanelen. In 2012 zijn dat er 4675, bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor. Op een voorraad van 2,4 miljoen corporatiewoningen kun je je afvragen of dit soort sprongen zoden aan de dijk zetten. Van Hal bekijkt de cijfers zonniger. “Het heeft jarenlang geduurd voor de zonnecel in Nederland op de kaart stond. Ik verwacht de komende jaren echt een doorbraak op dit gebied.”

In 2020 moeten alle huurwoningen gemiddeld een B-label hebben. Ook die ambitie lijkt allang niet meer binnen handbereik. Achttien procent van de huurwoningen heeft nu een B- of A-label.

“Het gaat niet snel genoeg”, erkent René van Genugten, woordvoerder van Aedes. De corporatiekoepel grijpt de cijfers vooral aan om minister Blok bang te maken. De minister wil corporaties een verhuurdersheffing opleggen van 1,7 miljard euro. “Dat komt neer op 900 euro per woning per jaar”, zegt de woordvoerder. “Een kind begrijpt dat dit ten koste gaat van energiebesparende maatregelen.”

Hoezo? Is het verduurzamen van woningen niet rendabel? Je zou zeggen dat een investering in een energiezuinige woning uiteindelijk geld oplevert. “Was dat maar zo”, verzucht Van Genugten. “We kunnen de huren verhogen, maar niet met 900 euro.”

Het energielabel is al jaren omstreden. Vooral het feit dat een energielabel niets zegt over het daadwerkelijke energiegebruik van woningen is tegenstanders een doorn in het oog. Minister Blok (wonen) wil het verzet breken door een light-variant van het energielabel in te voeren.

Aedes gelooft nog steeds in het energielabel.

Een groep van grote bouwers en corporaties laat het energielabel al wel links liggen. Zij willen 111.000 woningen energieneutraal maken.

Aedes juicht dat initiatief toe, maar zegt dat die nog niet voor alle corporatiewoningen mogelijk is. “Voor grondgebonden woningen is dit een mooi alternatief. Voor appartementcomplexen ontbreekt het nog aan een goed doordacht plan”, zegt Van Genugten.

Hoe kan het dat het elektriciteitsverbruik toeneemt in steeds ‘duurzamere’ woningen? De populariteit van i-Pads en grotere televisies staat los van die vraag. Aedes nam die factor niet mee in haar berekeningen. Het energiezuinigere huis verbruikt van zichzelf meer energie.

Van Genugten: “Door dubbelglas en absolute kierdichting gaat er natuurlijk ventilatie verloren. Bij woningen die zo lek zijn als een mandje heb je altijd natuurlijke ventilatie. Zodra je die goed isoleert moet je meer mechanisch gaan ventileren. Vandaar dat je het elektriciteitsverbruik bij goed geïsoleerde woningen vaak licht ziet stijgen. ”

Een tientje extra

De Vereniging van Luchttechnische Apparaten (VLA) weerspreekt dat het mechanisch ventileren van woningen veel duurder uitpakt voor de eindgebruiker. “Het elektrisch verbruik ervan is zo laag tegenwoordig. Dat kost hooguit een tientje per jaar extra”, zegt Rick Bruins namens de VLA.

D ick Tommel, voorzitter van de Nederlandse Isolatie Industrie (NNI) constateert dat corporaties te weinig doorpakken. “Wij hebben altijd gezegd: het grote verschil merk je pas vanaf een energielabel B. Dus wil je echt een slag maken dan moet je naar B. Waarom dat zo weinig gebeurt? Op dit punt hebben we nog nooit één target gehaald.”

Tommel is het helemaal eens met Aedes. Ook hij voorziet dat de verhuurdersheffing zeer slecht zal uitpakken voor het verduurzamen van woningen. “Het is een moordenaar voor de vergroening en voor de bouw. Harde woorden. Maar elke dag zie ik een bouwbedrijf failliet gaan. Ik zeg: isoleer alle woningen. Dat levert veel banen op en btw.”

Hoogleraar Anke van Hal adviseert corporaties niet in kleine beetjes te verduurzamen. “Als je het doet, leg de lat dan hoog.” De focus zal in de komende jaren meer gaan naar de koeling van gebouwen, voorspelt zij. “De systematiek van het energielabel kan beter worden uitgewerkt. Maar laten we het label nu eerst eens met zijn allen accepteren. Kijk meer over de grens. Af en toe zitten we heel erg te navelstaren hier. Het label is maar een ding.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels