nieuws

Frankrijk domineert bouw in Europa

bouwbreed

Met vier aannemers in de Europese top vijftig is Nederland de vijfde bouwer van Europa. Frankrijk domineert door met reuzen als Vinci en Bouygues een bedrag van 100 miljard euro uit de markt te halen.

De Europese top vijftig slaagde er vorig jaar in 7 procent meer omzet te boeken. Niet dat de winsten zo geweldig waren. Accountantsbureau Deloitte becijfert bij de grootste twintig bedrijven de winstmarge voor rente en belasting op 4,6 procent. En dat is dan nog optimistisch bekeken, want als van de pure bouwcijfers wordt uitgegaan komt de marge niet boven de 2,6 procent.

Als recept tegen de crisis kiezen vrijwel alle bedrijven voor internationalisering en diversificering. Wie meer pijlen op zijn boog heeft, schiet weliswaar vaker mis maar haalt wel gegarandeerd buit binnen. Elf van de bedrijven in de top twintig verdienen inmiddels voor meer dan de helft hun kost in het buitenland.

De wijze waarop de bedrijven hun vleugels uitslaan is heel verschillend. Zo maakt Bilfinger Berger een keuze voor bouwgerelateerde dienstverlening, terwijl Hochtief de diepte in gaat als infrabouwer. Sommige bedrijven kruipen dichter tegen de industrie aan of bouwen specialismen als water, energie en milieutechniek op. Vinci investeert liever in snelwegconcessies en Bouygues exploiteert televisiezenders.

In de Europese top vijftig staat BAM met een omzet van 7,4 miljard euro op de dertiende plaats. Naaste buren op de ranglijst zijn de Spaanse ondernemingen Ferrovial en Acciona. Volker Wessels is met een bouwprestatie van 4,9 miljard euro zeventiende. Heijmans (2,3 miljard euro) en Ballast Nedam (1,3 miljard euro) reiken tot respectievelijk de 30ste en 46ste plaats.

In de Europese ranglijst van Deloitte komen ondernemingen als Hochtief en Colas als zelfstandige bedrijven voor. Ontvlechting van eigendommen en rechtsposities blijkt lastig. Hochtief vaart – met sterke bedrijven in Amerika en Australië – een eigen koers, maar is wel voor iets meer dan de helft eigendom van het Spaanse concern ASC. De aandelen van wegenbouwer Colas zijn voor net niet de volle 100 procent in bezit van Bouygues.

Actiefst

De vier Franse bouwers in de top boekten vorig jaar een 4 procent grotere omzet dan in 2011. De groep bestaat uit Vinci, Bouygues, Eiffage en Colas. Vinci is met een omzet van 38,6 miljard Europa’s grootste, net voor ACS uit Spanje (38,4 miljard) en ruim voor Bouygues (33,5 miljard).

Na de Fransen zijn de Spaanse bouwbedrijven het meest actief. Na de toetreding tot de Europese Unie in 1986 kwam een grote geldstroom los om de infrastructuur van Spanje sterk te verbeteren. Dat leidde tot een bouwboom die pas midden vorige eeuw gesmoord werd in de crisis. De Spaanse bouwers – zes zijn vertegenwoordigd in de top vijftig – zagen zich genoodzaakt te internationaliseren. Ondanks problemen op de thuismarkt steeg de omzet van de Spaanse bouwers vorig jaar met 14 procent tot 71,9 miljard euro.

Groot-Brittannië is in de top vijftig vertegenwoordigd met de meeste bedrijven, liefst dertien. Onder hen Balfour Beattey (7), Carillion (16) en Taylor Wimpey (28). De gezamenlijke omzet van de Britse ondernemingen steeg vorig jaar met 9 procent tot 41,7 miljard euro.

De vier Nederlandse bouwers in de top vijftig – BAM, Volker Wessels, Heijkmans en Ballast Nedam – zetten vorig jaar samen een omzet neer van 15,9 miljard euro. Met het bedrag moet ons land naast Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië ook Duitsland en Zweden voor laten gaan. De omzet van de vier Nederlandse aannemers kromp met 6 procent.

Reageer op dit artikel