nieuws

Construeren met minder materiaal

bouwbreed

Is een van de synoniemen van ‘duurzaam’ niet ook gewoon ‘minder’? Minder bouwen, minder consumeren, zuiniger omgaan met grondstoffen en dus minder materiaal gebruiken? Volgens directeur Walter Spangenberg van ABT wel. “Ik mis bij bouwpartijen soms een basic, eenvoudige manier van denken.” Ingenieursbureau ABT is onder meer bekend vanwege zijn uitdagende constructies op het scherp […]

Is een van de synoniemen van ‘duurzaam’ niet ook gewoon ‘minder’? Minder bouwen, minder consumeren, zuiniger omgaan met grondstoffen en dus minder materiaal gebruiken? Volgens directeur Walter Spangenberg van ABT wel. “Ik mis bij bouwpartijen soms een basic, eenvoudige manier van denken.”

Ingenieursbureau ABT is onder meer bekend vanwege zijn uitdagende constructies op het scherp van de snede. Grote uitkragingen, spectaculaire glasconstructies, complexe bouwputten, het bureau maakt het allemaal.

“Terugkijkend vraag ik me wel eens af of we in de jaren van overvloed met z’n allen niet nodeloos veel hebben verspild. Zoveel materiaal, zoveel energie, en zoveel keren in de auto stappen om met zijn allen te vergaderen… Eigenlijk was het waanzin.”

De huidige tijden van rust in de bouw en een toenemende, steeds vanzelfsprekender wordende, aandacht voor duurzaamheid zijn bij uitstek geschikt voor een herijking van de eigen grondslag. Bij gevolg gebruikt het bureau zijn rekenkracht nu vaker om eenvoudige constructies te optimaliseren in plaats van om ingewikkelde constructies mogelijk te maken.

Computerprogramma

Dit is de andere kant van dezelfde medaille, maar zij vraagt wel een nieuwe benadering. En een nieuw computerprogramma. Het bureau heeft daarom de ABT Optimalisatie Toolkit (ABT-OT) ontwikkeld: een programma dat in alle fases helpt constructies te optimaliseren, van ontwerp tot engineering en uitvoering.

In de vroege stadia zijn er snel veel varianten mee door te rekenen en optimalisatievoorstellen te doen; vervolgens worden de gegevens van de hoofdconstructeur geïnterpreteerd en gevalideerd; en tot slot kan het hele pakket aan de leveranciers worden doorgegeven, die er eenvoudig fabriekstekeningen van kunnen maken. Spangenberg: “Het vraagt de nodige denkkracht en verstand van de nieuwe programma’s en conversies om alle data gekoppeld te krijgen.”

Het programma is voor het eerst uitgebreid getest bij het ontwerp van het Nationaal Militair Museum Soesterberg, waar ABT onder meer verantwoordelijk is voor de dakconstructie. Het platte dak heeft een oppervlakte van 110 x 250 vierkante meter met vrije overspanningen tot 85 meter en uitkragingen van 15 meter. Het is geconstrueerd als een balkrooster met samenwerkende vakwerken in twee richtingen. Dit vlakke constructiepakket van circa 4 meter hoogte wordt tevens gebruikt voor de installaties. Aan de bovenzijde wordt een stalen dakplaat toegepast.

Dit geheel moet niet alleen het eigen gewicht dragen en weerstand kunnen bieden aan weer en wind, maar ook geschikt zijn om op willekeurige plaatsen vliegtuigen aan op te hangen, wanneer een expositie daarom vraagt. Het balkrooster zorgt voor een grote capaciteit voor afdracht van krachten in twee richtingen.

“We hebben hier 40 kilo staal per vierkante meter bespaard”, zegt Spangenberg. “Aangezien het dak 25.000 vierkante meter groot is, komt dat neer op 2,5 miljoen euro.”

Hij trekt een verontschuldigend gezicht: “Vaak komt het er toch op neer dat je de besparing in geld uitdrukt. Maar de besparing voor het milieu gaat daar natuurlijk gelijk mee op.”

ecobouw

hier svp het ecobouwlogo + het bijbehorende tekstje

Reageer op dit artikel