nieuws

Celstraf geëist voor fraude met lege beton-bv’s

bouwbreed

Tegen drie mannen die verdacht worden van belastingfraude door constructies met lege beton-bv’s op te tuigen, zijn voor de Arnhemse rechtbank gevangenisstraffen en een werkstraf geëist. Een vierde verdachte gaat mogelijk vrijuit.

De manne n hebben volgens het Openbaar Ministerie (O M) de overheid voor zeker 500.000 euro benadeeld. Via hun ‘bedrijven’ Muller van Zanen Betontechniek BV en Westcon Betontechniek BV zouden ze facturen van aannemers en leveranciers hebben vervalst om zo de belastingdienst voor de gek te houden.

Tegen de 61-jarige A.L. uit Zaltbommel eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. L. was in 2007 en 2008 directeur/grootaandeelhouder van Muller van Zanen Betontechniek. Voor de belastingdienst vervalste deze onderneming facturen van onder andere Ballast Nedam, Betonpompbedrijf Nijwa en Didam Beton.

L. stond op de loonlijst en kreeg tweeduizend euro per maand. Justitie ziet hem niettemin als stroman. Zijn 55-jarige plaatsgenoot J. van den E. zou de drijvende kracht achter de malversaties zijn, aldus de aanklager.

“Alleen hebben we daarvoor te weinig bewijs. Hij speelde het spel het slimste door zich op de achtergrond te houden.”

Van den E. had beschikking over de bankrekening van de BV. Daar betaalde hij onder andere een vakantie mee en hij kocht een motor voor 21.000 euro. De financiële mannen in de BV waren bezig om geld weg te zetten op rekeningen in Costa Rica en Engeland, maar daarvoor worden ze niet vervolgd.

Volgens het Openbaar Ministerie moet een derde verdachte uit Rozenburg – stroman in Westcon Betontechniek – worden vrijgesproken. In tegenstelling tot L. wist hij niets van de fraude. Nummer vier, J. van R. uit Dronten die Muller van Zanen in mei 2008 overnam en daar flinke bedragen liet wegsluizen, hangt een celstraf van twee maanden boven het hoofd. De vijfde mogelijke fraudeur moet wegens ziekte langer wachten op de behandeling van zijn zaak.

R. ten H. uit Nijmegen, die handelde onder de naam Johan de Wit, wordt gezien als hoofdrolspeler in een netwerk van bv’tjes.

De rechtbank doet uitspraak op 5 september.

Reageer op dit artikel