nieuws

BAM grijpt in bij projecten buitenland

bouwbreed

BAM gaat scherper toezien op de risico’s bij het binnenhalen en de uitvoering van buitenlandse projecten. Aanleiding zijn verliezen op enkele grote werken.

Maatregelen na verliezen op grote werken

< Vervolg van pagina 1

“Simpel gezegd komt het erop neer dat we risicovolle projecten nog meer gaan vermijden”, licht BAM-topman Nico de Vries toe. “Helemaal voorkomen kun je een verlies op een groot werk nooit, maar door ons projectmanagement te versterken en het risicomanagement aan te scherpen, komen we een heel eind.”

De “significante verliezen op een handjevol projecten” zijn volgens De Vries het gevolg van de slechte marktomstandigheden op de buitenlandse bouwmarkten.

“We worden daar geconfronteerd met faillissementen van onderaannemers en leveranciers. Het komt zelfs voor dat we hen eigenhandig overeind moeten houden gedurende de looptijd van het project. Maar ook zien we dat de druk van opdrachtgevers toeneemt. Daardoor kunnen we geen acceptabel prijsniveau meer schrijven.”

Om verdere verliezen te voorkomen zal BAM voortaan ook sneller claims indienen bij opdrachtgevers. “Als het bouwproces buiten onze schuld wordt verstoord, zullen we de opdrachtgever daarvoor verantwoordelijk stellen”, waarschuwt de bestuursvoorzitter.

Op welke buitenlandse projecten BAM afgelopen maanden precies verlies leed, wil De Vries niet zeggen. Volgens hem betreft het werken in verschillende landen. De aannemer is buiten Nederland actief n Engeland, Ierland, België, Duitsland, maar ook verder van huis, in bijvoorbeeld Australië.

Orders

BAM haalt bijna de helft van zijn omzet uit het buitenland. Dat aandeel lijkt alleen maar toe te nemen nu het aantal Nederlandse orders afneemt. “We hebben nu voor 10,6 miljard euro aan werk in voorraad. Dat is bijna net zoveel als aan het einde van vorig jaar. Echter, de orderportefeuille in Nederland is sterk gedaald. Die daling wordt gecompenseerd door een toename in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en bij BAM International.”

Reageer op dit artikel