nieuws

BAM en Heijmans moeten weer bijsturen

bouwbreed

Beroerde resultaten op de woningmarkt nopen BAM en Heijmans tot verder ingrijpen. BAM ontdoet zich van vijfhonderd werknemers, Heijmans haalde woensdag 13,5 miljoen euro op de geldmarkt binnen. Toch zien de bestuursvoorzitters van de grote bouwers “een kleine zwaluw”.

Waar de meeste hoofdaannemers alweer een voorzichtig herstel van hun orderportefeuilles zien (zie artikel hiernaast), likken de grote bouwers BAM en Heijmans nog steeds hun wonden. BAM zag in Nederland een sterke daling van de werkvoorraad. Het bedrijf uit Bunnik verkocht in het eerste half jaar 531 nieuwbouwwoningen, ruim de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat de nettomarge nu wel heel erg dun wordt (0,5 procent) kan het grootste Nederlandse bouwbedrijf niet anders dan opnieuw reorganiseren. Vijfhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Vorig jaar werden al 650 mensen aan de kant gezet.

Heijmans verloor ook stevig op woningbouw. De omzet en de orderportefeuille zakten ruim 40 procent weg. De operationele marge in de woningbouwdivisie lag op -4,6 procent. Geen wonder dat Heijmans woensdag 13,5 miljoen euro aan nieuw kapitaal verwelkomde.

Ondanks de zware omstandigheden sprak Heijmans-topman Bert van der Els van een “kleine zwaluw, maar nog geen lente”. De laatste maanden lopen de woningverkopen namelijk voorzichtig op.

Dat beeld herkent BAM-bestuursvoorzitter Nico de Vries nog niet. Hij verwacht pas stabilisatie in 2014 en begin van herstel in 2015. “Maar als ik dan toch iets positiefs moet zeggen, dat zeg ik: we denken heel voorzichtig één zwaluw te zien. Maar meer ook niet.”

> meer nieuws op pagina 6 en 7

Reageer op dit artikel