nieuws

Advieskamers helpen bodem beschermen

bouwbreed

Twee advieskamers beoordelen bodembeschermende voorzieningen voor overheden en bedrijven. De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer stelde ze in om technisch advies te kunnen geven over het beschermen van de bodem onder stortplaatsen en bodems waarin reststoffen zijn verwerkt.

De Advieskamer Bodembescherming is ingesteld op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze kamer treedt vanaf 1 januari volgend jaar op als deskundige instantie.

Het advies helpt bij het inrichten van IBC-locaties zonder gevaar voor bodem en grondwater. IBC staat voor ‘isoleren, beheersen, controleren’, waarmee secundaire bouwstoffen zoals bodemas onder bijvoorbeeld rijkswegen worden geborgen. De advieskamer beoordeelt of het ontwerp van een IBC-werk voldoet.

De Advieskamer Stortbesluit helpt onder meer met technische eisen die vervuiling van de bodem onder stortplaatsen voorkomen. Dat vergt telkens maatwerk, omdat elke stortplaats uniek is door onder meer de bodem, het gestorte afval en de leeftijd van de stortplaats. De markt biedt inmiddels een ruime keuze aan systemen. De advieskamer geeft op verzoek advies over de toepassing van bodembeschermende voorzieningen als waterdichte folies of minerale lagen onder een stortplaats. De adviezen geven volgens de provincies de doorslag bij het afgeven van beschikkingen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels