nieuws

Aangepaste Hitachi EX1900 kan 22 ton op 32 meter hijsen

bouwbreed

Aangepaste Hitachi EX1900 kan 22 ton op 32 meter hijsen

De Hitachi EX1900 met zijn 810 kW (1086 pk) motorvermogen zien we normaliter in de dagmijnbouw met korte stick en hooglepel dumpers laden. Bijzonder is dan ook de door Snijder BV uit Hoorn aangepaste versie. Die kreeg een in eigen huis ontworpen en gebouwde lange giek, waarmee hij op 32 meter afstand blokken van 22 ton kan verplaatsen. Een sterk staaltje.

Snijder is zowel verhuurder van de grotere grondverzetmachines als constructiebedrijf. Dat stelt het bedrijf in staat om op verzoek van opdrachtgevers machines aan te passen voor bijzondere toepassingen. In dit geval gaat het om een stenenlegger, in feite een kleinere versie van de Blockbuster die op de Tweede Maasvlakte is ingezet, zo licht mede-eigenaar Richard Snijder het bijzondere ombouwproject toe.

Om stabiel te kunnen werken met de ruim 32 meter lange giek is de machine op meerdere plaatsen versterkt en fors verzwaard.

Extra ballast

In totaal werd circa 60 ton gewicht toegevoegd, gedeeltelijk uiteraard in de vorm van ballast (25 ton), maar ook door het rupsonderstel flink uit te bouwen. De rupsen zelf zijn met circa 2,5 meter verlengd en door nieuwe dwarsbalken aan te brengen (die elk zo’n 10 ton wegen) is een vierkant ontstaan. Dat geeft in alle richtingen de optimale stabiliteit bij een dergelijke lange giek.

Extra hefcilinder met interface

Om de grote krachten te kunnen overbrengen is een extra hefcilinder met interface bijgeplaatst. De hydrauliek behoefde niet te worden aangepast. Wel is een extra functie toegevoegd voor de rotator waarmee de EX1900 gaat werken.

Machine en lange giek hebben een zodanig opbouw, dat alle onderdelen in veertig voets containers zijn te vervoeren.

Snijder BV is bekend van verhuren en aanpassen van grote Caterpillars, zoals die door Nederlandse en Belgische (water)bouwbedrijven worden ingezet op buitenlandse projecten.

Meer info: www.snijder.nl.

Een uitgebreide reportage over de aangepaste Hitachi 1900 vindt U binnenkort in de Materieelkrant.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels