nieuws

Werknemers Van Wijnen leggen werk neer

bouwbreed

Werknemers Van Wijnen leggen werk neer

Werknemers van Van Wijnen in Gorredijk leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een sociaal plan.

Bij de vestiging van het bouwbedrijf verliezen 15 werknemers hun baan. Van Wijnen weigert met vakbonden te praten over een sociaal plan omdat het om een beperkt aantal ontslagen gaat. 

Volgens FNV Bouw worden bij andere vestigingen van Van Wijnen echter ook arbeidsplaatsen geschrapt, in totaal zo’n zeventig. “Daarom is het nodig om nu een fatsoenlijk sociaal plan af te sluiten”, zegt regiobestuurder Helga Tienkamp van FNV Bouw. “Op korte termijn voor werknemers in Gorredijk en Groningen, maar uiteindelijk voor alle medewerkers van het bedrijf in Nederland.”

De bond stelde de directie van Van Wijnen vorige week een ultimatum. Dat liep dinsdag af. “Ze geven geen krimp”, aldus Tienkamp. 

Volgens haar zal vandaag op vier Friese bouwlocaties – in Drachten, Beesterzwaag, Sneek en Leeuwarden – het werk worden neergelegd. “Rond 11.00 uur demonstreren we bij het Van Wijnen kantoor in Gorredijk. We hebben fluitjes en rode kaarten. De directie van het bedrijf krijgt een dik verdiende rode kaart vanwege slecht werkgeverschap.”

De vakbond eist naast een fatsoenlijke ontslagvergoeding, een outplacementtraject, scholingsafspraken en een terugkeerrecht voor de boventallig geworden bouwvakkers.

Reageer op dit artikel