nieuws

Werknemers Van Wijnen Gorredijk staken om sociaal plan

bouwbreed Premium

Een aantal werknemers van Van Wijnen in Gorredijk legde gisteren het werk neer. Zij eisen volgens vakbond FNV Bouw dat er “een fatsoenlijk sociaal plan” komt. Productiedirecteur Peter Hutten is echter onvermurwbaar.

Hutten voelt zich gesteund door “80 procent” van het personeel. “In totaal hebben twaalf mensen het werk neergelegd. De rest is gewoon aan het werk gegaan.” De financiële schade valt daardoor mee. “Als er een paar mensen ziek zijn, kost het ongeveer evenveel. De schade zit hem vooral in de publiciteit.”

Bij de Friese vestiging van het bouwbedrijf verliezen vijftien werknemers hun baan. Volgens FNV Bouw weigert Van Wijnen met vakbonden te praten over een sociaal plan omdat het om een beperkt aantal ontslagen gaat.

Volgens FNV Bouw worden bij andere vestigingen van Van Wijnen echter ook arbeidsplaatsen geschrapt, in totaal zo’n zeventig. “Daarom is het nodig om nu een fatsoenlijk sociaal plan af te sluiten”, zegt regiobestuurder Helga Tienkamp van FNV Bouw. Hutten benadrukt dat het bedrijf decentraal georganiseerd is. “Wij nemen als vestiging onze eigen besluiten. Dus ook waar het gaat om ontslagen.” Het aanbod van de bouwer is volgens hem bovendien “nagenoeg gelijk” aan wat de bonden willen. “Zij zien het alleen graag in een sociaal plan terug. Dat kunnen wij niet bieden.”

De vakbond eist naast een fatsoenlijke ontslagvergoeding, een outplacementtraject, scholingsafspraken en een terugkeerrecht voor de boventallig geworden bouwvakkers. Vooral de ontslagvergoeding kan stukken beter, stelt Tienkamp. “Dat wat Van Wijnen nu biedt komt overeen met een correctiefactor van 0,2 op basis van de kantonrechtersformule. Dat is echt veel te weinig.” Wat de vakbond wel als voldoende bestempelt houdt zij liever voor zich.

Hutten wil vandaag opnieuw met de vakbonden in gesprek. “Ik hoop dat we eruit komen. De onderhandelingsruimte is echter beperkt.”

Tienkamp: “Wij wachten het gesprek af. Mocht het tot niets leiden, dan gaan de werkonderbrekingen gewoon door.”

Reageer op dit artikel