nieuws

Verzekeraars steken miljoenen aan krediet in kleine bedrijven

bouwbreed Premium

Verzekeraars willen het mkb aan krediet helpen met een nieuw fonds. Ze zijn bereid hierin 170 miljoen te steken, meldt de commissie-Hoek, genoemd naar de voorzitter daarvan, Delta Lloyd-topman Niek Hoek.

Pensioenfondsen komen wellicht ook met een flink bedrag over de brug, weet de commissie. Het fonds is bedoeld voor mkb-bedrijven die vooruit kunnen bij voldoende financiering maar daarvoor vergeefs aankloppen bij hun bank.

De bouw is een sector waarin de banken bedrijven nog meer dan elders de duimschroeven aandraaien. Soms betreft het bedrijven die volgens vroegere maatstaven nog net kredietwaardig werden geacht. Zij merken dat de bank daar nu anders tegenaan kijkt. Maar ook het deel uitmaken van een sector die in zijn geheel met een neergaande markt worstelt, kan al voldoende zijn om bij de bank uit de gratie te raken.

Het werk van de commissie Hoek vloeit voort uit het Catshuis-overleg tussen regering en institutionele beleggers. De opdracht was de vastlopende mkb-financiering te verkennen en oplossingen aan te dragen voor dit probleem.

Noodkreten van individuele bedrijven over banken die de geldkraan dichtdraaien, klinken al langer. Met het werk van zijn commissie, verklaart Hoek, is de problematiek voor het eerst in de volle breedte in kaart gebracht. Het grootste knelpunt blijkt de financiering van het kleinbedrijf.

Reageer op dit artikel