nieuws

Transrapid droomt van herkansing op Tenerife

bouwbreed

Magneetzweeftrein Transrapid hoopt op een nieuw leven op het Canarische vakantie-eiland Tenerife. Het Duitse ministerie van Verkeer schat de kansen hoog in.

Al twee decennia lang vecht Transrapid voor een doorbraak. De in Duitsland ontwikkelde technologie belooft topsnelheid, wendbaarheid en amper geluid. De zweeftrein kan vlot 500 kilometer per uur halen, accelereert buitengewoon en trekt zich weinig aan van hellingen en bochten. In de jaren negentig lagen uitgewerkte plannen op tafel om met de flitstrein een verbinding tot stand te brengen van de Randstad via Groningen en Hamburg naar Berlijn. Enthousiast werden lijnen getrokken naar Warschau en via Praag naar Boedapest. Duidelijk: Berlijn zou het knooppunt worden van de nieuwe magneettechnologie. In het nieuwe Hauptbahnhof van de herenigde hoofdstad legde de burgemeester zelfs de eerste steen van de zweeflijn naar Hamburg. Tot dusverre is de wondertrein alleen van de tekentafel ontsnapt in Sjanghai, op het traject van de binnenstad naar de luchthaven.

President Ricardo Melchior van Tenerife verwacht dat de Transrapid zijn eiland een krachtige impuls kan geven. Gerekend wordt aan een 120 kilometer lange verbinding, die als in een halve maan de 3718 meter hoge vulkaan Teide omklemt. Het eiland telt 900.000 inwoners en ontvangt jaarlijks vele miljoenen zonaanbidders. Binnen zes jaar zou de zweeftrein jaarlijks 30 miljoen reizigers tussen het groene noorden en het gortdroge maar zonovergoten zuiden kunnen vervoeren. De Europese Investeringsbank is een principe bereid de helft van de projectkosten te financieren. De totale kosten worden geraamd op 3 miljard euro. Duitsland heeft te meer belangstelling omdat de testbaan in Lathen (net over de grens bij Drenthe) niet meer in functie is. Potentiële klanten moeten daarom altijd naar China om het Duitse vernuft in de praktijk te kunnen beoordelen. De Europese Unie onderzoekt momenteel in hoeverre steun aan het project op Tenerife mogelijk is.

Reageer op dit artikel