nieuws

Stabu maakt correct bestek onmogelijk

bouwbreed

Stabu maakt correct bestek onmogelijk

De Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen (BNB) luidt de noodklok. ‘Doordat Stabu de beoordelingsrichtlijnen uit zijn bestekssystematiek heeft gehaald, is het opstellen van een correct, helder en eenduidig bouwcontractdocument met administratieve voorwaarden en technische specificaties schier onmogelijk’.

Dat stelt de BNB in een brandbrief aan Cobouw. Dat Stabu vooralsnog geen beoordelingsrichtlijnen in de systematiek opneemt heeft een juridische achtergrond. Vanaf 1 juli is de Europese Construction Products Regulation (CPR) van kracht. Als een Europese norm of een Europese technische beoordeling (ETA) bestaat, moet een bouwproduct daaraan voldoen en voorzien zijn van een CE-markering en vergezeld gaan van een Declaration of Performance (DoP). Kwaliteitsverklaringen op basis van beoordelingsrichtlijnen en fabrikantgebonden productspecificaties (FGP) mogen daarmee niet in strijd zijn. Om dat te voorkomen heeft Stabu alle beoordelingsrichtlijnen uit de systematiek geschrapt. Daarmee is het voor bestekschrijvers onmogelijk om gebruik te maken van de technische beschrijvingen uit de beoordelingsrichtlijnen.

Lees verder in Cobouw van 23 juli.

Reageer op dit artikel