nieuws

Scheve toren van Loenen blijft scheef

bouwbreed Premium

Scheve toren van Loenen blijft scheef

De kerktoren van Loenen staat scheef: hij staat net iets minder dan één graad uit het lood. Ter vergelijking: de toren van Pisa staat circa vijf graden uit het lood. Om erger te voorkomen, wordt de fundering van de Loenense kerktoren hersteld. De toren zal wel scheef blijven staan, zegt wethouder Pieter de Groene van de gemeente Stichtse Vecht, eigenaar van de kerk.

Is met het blote oog te zien dat de toren scheef staat?

“Ja, vanuit bepaalde punten kun je de scheefstand goed zien. De toren staat circa 80 centimeter uit het lood. Dit is gemeten van de bovenzijde van de toren tot het straatniveau.”

Wat is eigenlijk de oorzaak van de scheefstand?

“De toren staat niet stabiel op zijn fundering, daarnaast is de houten fundering aangetast door bacteriën.”

Dus herstelwerkzaamheden zijn echt noodzakelijk?

“Zonder meer. Om te voorkomen dat de toren verder zakt en voor het behoud van het unieke dorpsgezicht, is herstel echt nodig.”

Hoe gaat de aannemer het aanpakken?

“Allereerst worden er palen via boring de grond in gebracht. Hierop wordt een fundering van beton gemaakt. De toren moet daarvoor op vijzels geplaatst worden. Anders gezegd: de toren worden met deze nieuwe fundering gezekerd.”

Wat gaan omwonenden er van merken?

“Het is niet te voorkomen dat ze overlast gaan ondervinden. Een deel van het gebied rondom de toren wordt afgegraven. Dat gaat overigens in nauwe samenwerking met een archeoloog,.”

Hoe lang gaan de werkzaamheden duren?

“Afhankelijk van de weersomstandigheden is het herstel eind februari 2014 afgerond.”

En dan staat de toren weer rechter?

“De toren zal scheef blijven staan. Als de toren nu rechtgezet zou worden, ontstaan er zware beschadigingen en scheuren in de kerk. Schever wordt hij niet, wel stabieler.”

Reageer op dit artikel