nieuws

Palen van hars onder fundering op staal

bouwbreed Premium

Palen van hars onder fundering op staal

Bij verzakkingen van op staal gefundeerde gebouwen kan de belasting alsnog doorgegeven worden aan een draagkrachtige laag in de bodem.

Uretek Nederland uit Lelystad doet dat met de Powerpile-methode. Eerst wordt een gat van 75 millimeter door de fundering geboord, dicht bij de gevel. In het gat wordt een stalen casing geplaatst, tot in de draagkrachtige laag. Daarin wordt een injectielans aangebracht, omwonden met geotextiel, waarna de casing wordt getrokken. Ten slotte wordt expansiehars geïnjecteerd, waardoor een element ontstaat met een diameter van zo’n 36 centimeter en een draagvermogen tot 15 ton.

De methode is bedoeld voor het stabiliseren van de fundering, maar niet voor het liften van de constructie.

Reageer op dit artikel