nieuws

Omzet ontwikkeltak Amvest stijgt fors

bouwbreed Premium

De omzet van de ontwikkeltak van Amvest groeide vorig jaar naar 63,6 miljoen euro. Een flinke stijging ten opzichte van 2011 (39,7 miljoen euro), komt naar voren uit het jaarverslag van Amvest.

Verhuurder wil zelf blijven ontwikkelen

Gedurende het boekjaar werden via eigen projectontwikkeling 168 woningen opgeleverd, in 2011 waren dat er slechts 61. Eind 2012 waren ook nog 430 woningen in aanbouw (eind 2011: 478). De bedrijfsopbrengsten van de ontwikkelaar kwamen uit op 64 miljoen euro, 24 miljoen euro meer dan in 2011.

De nieuwe woningen zijn voor een belangrijk deel bestemd voor de beleggingsportefeuille van Amvest. Anders dan branchegenoot Vesteda, die zijn ontwikkeltak afbouwt, blijft Amvest zelf ontwikkelen, verklaart topman Wienke Bodewes. Het levert vaak de meest op de eigen wensen toegesneden verhuurobjecten op.

Perspectief

De voor commerciële verhuur gunstige marktontwikkelingen geven Amvest aanleiding optimistisch te zijn over het eigen perspectief. De ontwikkeltak heeft niettemin als gevolg van de vastgoedcrisis een financieel wat moeizame periode achter de rug. De noodzakelijke afwaarderingen van grondposities en het vastgoed dat in ontwikkeling is, zijn de afgelopen jaren voldoende genomen, zo stelt Bodewes. “Dat betekent dat we nu op een stabiele waardering zitten voor onze gehele onderhanden werkportefeuille.” De fondsen die Amvest beheert, mogen hun nieuwe woningen ook van andere ontwikkelaars betrekken, onderstreept Bodewes. “Ze mogen shoppen waar ze willen.” Dat doen ze ook regelmatig. Aan de andere kant verkoopt de ontwikkelaar zijn woningen ook aan derden, zowel verhuurders als particuliere kopers.

Hoewel in projectontwikkeling bij lange na niet meer de aantallen worden gehaald van voor de crisis (gemiddeld circa 500 woningen per jaar), blijft de ambitie hoog. Spraakmakende gebiedsontwikkelingen zoals Strijp R in Eindhoven en de ontwikkeling van Almere Duin maken deel uit van het programma. Om de marktkansen te kunnen pakken, overlegt Amvest met nieuwe beleggende partijen om een duit in het zakje te doen. In totaal beheert Amvest als fondsmanager 17.000 woningen met een gezamenlijke waarde van 2,75 miljard euro.

Reageer op dit artikel