nieuws

Nieuwe koeling vermindert energielast datacenter

bouwbreed

Datacenters verbruiken meer energie voor koeling dan nodig. DataCenterKoeling uit Biest-Houtakker zegt dat met 85 procent te kunnen verminderen en met zijn koeltechniek ook ruim 25 procent minder CO 2in de lucht te brengen. Mede daardoor veroverde de onderneming een plaats in de MKB Innovatie Top100 van Syntens.

DataCenterKoeling is een gepatenteerd koelconcept, zegt Jo van de Pas over de techniek die hij als DataCenter Infra Solutions aanbiedt. De techniek koelt met directe buitenlucht. Van de Pas zegt het concept te hebben ontwikkeld met onder andere Agentschap NL, DMB gemeente Amsterdam, Getronics/KPN en Peutz. De koeling gebeurt zonder koelmachines en dus zonder chemische koudemiddelen. In plaats daarvan wordt leidingwater gebruikt: 5 liter volstaat om 1000 kubieke meter lucht te conditioneren.

Koude lucht wordt neergelaten tussen twee rijen computerapparatuur. Door het verschil in druk en temperatuur drukt de koude lucht als het ware de warme lucht weg. Energiezuinige en regelbare gelijkstroomventilatoren geven de koude lucht het extra zetje om de warmte te verdrijven. De ventilatoren hoeven de koude lucht alleen maar horizontaal en over een korte afstand te verplaatsen en draaien dus nooit op vollast. De warme lucht verdwijnt via een overdrukrooster uit het systeem.

Koellucht

De aanbevolen temperatuur voor een datacenter ligt rond 24 graden Celsius. Die temperatuur is volgens Van de Pas voor 95 procent van de tijd te behalen met het recirculeren van koellucht en toevoegen van buitenlucht.

Het systeem dat de koellucht verdeelt, is bekend onder de naam ActiefKoeldak. Deze installatie zorgt voor een gelijkmatige koeltemperatuur en mengt koele buitenlucht met de recirculerende binnenlucht. “Soms is de buitenlucht warmer dan de koellucht”, zegt Van de Pas. “In dat geval worden koelblokken stuk voor stuk ingeschakeld, net zo lang tot de temperatuur op peil is.” De blokken koelen de lucht met water dat erop wordt gesproeid. Warmte lucht stroomt door de blokken; de warmte doet het water verdampen waardoor de lucht afkoelt zonder dat die vochtig wordt.

De praktijk leert Van de Pas dat DataCenterKoeling goed voldoet. Het systeem is inmiddels toegepast in drie centra. Eén daarvan was een prototype dat in Rotterdam is getest en inmiddels is ontmanteld. Centra in Zoetermeer en in Helmond draaien volgens hem “boven verwachting”.

Reageer op dit artikel