nieuws

Neutrale torenkranen boven Enschede

bouwbreed

Medisch Spectrum Twente in Enschede lost ziekenhuis Isala in Zwolle af als grootste bouwproject in Overijssel. Slim gebruik van schotten zorgt dat direct na voltooiing van het casco begonnen kan worden met het overgrote deel van de installatietechniek. – De aannemers en opdrachtgever van de nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente werken met een nieuwe planningsmethodiek die geld, arbeid en bouwtijd bespaart. Hold-situaties in de afbouw worden zoveel mogelijk vermeden door met een zogenoemd sterren-scenario te werken.

Trefzeker zwaaien de gieken boven het Medisch Spectrum Twente. Drie torenkranen beheersen in Enschede de grootste bouwput van Overijssel. Ongemerkt voor de buitenwacht, hoort bij elke kraan een partner van de uitvoerende bouwcombinatie, Dura Vermeer, Trebbe en Goossen Te Pas.

“De kleuren van de kranen zijn neutraal”, zegt projectdirecteur Jannes Kamphuis. “De uitvoerende bouwcombinatie werkt in één kantoor. Alleen onze salarisstroken hebben een andere kleur. De samenwerking loopt voortreffelijk, we liggen met het casco ruim twee maand voor op schema.”

In hoog tempo verrijst pal naast het bestaande ziekenhuis het nieuwe complex van 78.400 vierkante meter. Het werk tussen de start van de nieuwbouw en de verhuizing propt zich tussen mei 2012 en zo rond de jaarwisseling van 2015/2016. Het hoogste punt van het zeven lagen hoge gebouw is inmiddels bereikt.

“We hebben als bouwcombinatie Dura Vermeer en Trebbe volop de kans gekregen mee te draaien in het ontwerp. Voor de uitwerking van het ontwerp had de opdrachtgever, het Medisch Spectrum Twente, een bouwteam geformeerd. Hierin participeerden verder IAA-architecten, de adviseurs van de opdrachtgever PTG-advies en Abstract Management plus de installatiecombinatie, gevormd uit Croon Elektrotechniek, Unica Installatietechniek en ingenieursbureau Wolter & Dros. Na de besteksfase, de prijs was rond, is de installatiecombinatie onderaannemer geworden van de bouwcombinatie.”

Lopende het traject haakte bij de bouwers ook Goossen Te Pas aan. Een team ontstond van achttien mensen stafpersoneel. Kamphuis: “Bij dit soort grote projecten is het niet handig als alle mensen van hetzelfde bedrijf komen. Waar haal je ze vandaan? Na het werk komt iedereen gelijktijdig vrij en dan moet je de mensen wel op een ander project kunnen zetten. Zes mensen zijn altijd wel te herplaatsen, zestien een stuk moeilijker.”

De snelheid wordt hooggehouden door waar mogelijk gebruik te maken van geprefabriceerde elementen. Van Geelen leverde vanuit Limburg 1200 vrachten. VBI uit Huissen ging 600 keer de weg op. De breedplaatvloeren komen dichter bij huis van Orion uit Enschede. Voor de aanvoer naar de bouwplaats midden in de stad wordt met een uitgekiende planning gebruik gemaakt van busbanen.

Dankzij de voorspoedige start verwacht Kamphuis al in medio september te kunnen beginnen met de fijne afbouw. Het casco (beton-gevel-dak) zal rond de zomer gereed zijn. Volop gewerkt wordt nu aan de ruwe afbouw. In deze fase plaatst de combinatie aan het plafond schotten met uitsparingen om – nog voor de wanden geplaatst zijn – aan de slag te kunnen met de leidingen.

“De werkwijze met de schotten hebben we opgepakt bij het ziekenhuis in Zutphen en bevalt ons goed. Zo’n 60 procent van de omzet in installaties realiseren we zo in de eerste fase. De fijne afbouw bestaat alleen nog uit het eenvoudige werk. We werken dan – daar was in het oude schema nog geen rekening mee gehouden – in lean. Dat is in deze omvang nog nooit vertoond. Nog steeds hebben we dan drie bouwstromen.”

Aanneemsom

M edisch Spectrum Twente vernieuwt met het bouwproject twee derde van het ziekenhuisvastgoed. Het MST heeft een primair verzorgingsgebied van 270.000 inwoners en staat voor zijn klinische functies paraat voor 700.000 inwoners. De hoofdaanneemsom bedraagt 92,3 miljoen bouwkundig en 55,5 miljoen installatietechnisch. Het complex krijgt 1400 tappunten voor medische gassen, 3300 brandmelders en 300 kilometer aan leidingen voor de betonkernactivering.

Een belangrijke besparing is bereikt door gebruik te gaan maken van de al bestaande – en slechts mondjesmaat benutte – parkeergarage onder het Van Heekplein. Een rollenbaan à la Schiphol geeft straks rechtstreeks toegang tot de hal van het ziekenhuis.

Hold-situaties komen dikwijls voor bij de renovatie en nieuwbouw van ziekenhuizen omdat medisch specialisten tot het laatst willen wachten met de aanschaf van medisch apparatuur om zo de meest gunstige condities te bedingen. Daardoor laat de aannemer de afbouw van die ruimten links liggen. Met als gevolg dat er verderop in het bouwproces achterstallig werk zich ophoopt. Dat leidt weer tot extra kosten.

Volgens Marien Breedijk, projectmanager bij het MST, zijn er met de medisch specialisten van het ziekenhuis harde afspraken gemaakt wanneer ze moeten kiezen voor een bepaald apparaat zodat de gewenste afbouw kan plaatsvinden. Deze deadlines zijn in de planning opgenomen. De mate waarin de afbouw plaatsvindt, ligt vast in een viersterrenscenario. Hoe hoger het getal van de ster, hoe meer handelingen worden uitgesteld. “Als een deadline niet wordt gehaald, hebben de aannemer en installateur onvoldoende tijd voor de afbouw van de ruimte en komt het operationeel maken van de apparatuur in gevaar. Elke vertraging tussen oplevering en ingebruikname van een ziekenhuis kost veel geld”.

“Met deze methodiek bespaar je in een later stadium een extra arbeidsgang”, vult projectmanager Rudi Meinders van de Installatiecombinatie CUW aan. Meinders, die met het sterrenscenario experimenteerde bij de bouw van de Isala-klinieken, geeft als praktijkvoorbeeld dat nog niet bekend is welk medisch apparaat er wordt geplaatst. De bouwer wil echter graag weten welke sparingmaat in de vloer moet worden aangehouden.

“Dan besluiten we om de maximale maat te nemen, waardoor je later alsnog beton kunt aanstorten. Dat kost veel minder geld dan de complete afbouw in een later stadium uit te voeren.”

Projectmanager Jannes Kamphuis van de bouwcombinatie komt met een ander voorbeeld: “Er moet zware MRI-scanapparatuur naar binnen worden gehesen. Normaliter laat je een gevelwand open, maar het probleem hierbij is dat het gebouw dan niet wind- en waterdicht is. Nu hebben we in het prefab-element een sparing opgenomen voor het raam en een houten vulstuk”.

Deze planningsmethodiek is bij uitstek geschikt voor bouwprojecten waarbij zware en kostbare apparatuur of machines in gebouwen geplaatst moeten worden. Daardoor treden er onzekerheden op in de aannames van het afbouwproces. Deze kunnen getackeld worden door het sterrenscenario toe te passen.

Sterren-scenario voorkomt stagnatie in het afbouwproces

Reageer op dit artikel