nieuws

‘In Nigeria staan overal bouwkranen’

bouwbreed

Jan Matel werkt elke maand een week in Nigeria. In het Afrikaanse land wil hij zijn bedrijf Matel Metaal, producent van trappen en staalconstructies, met zo’n 20 procent laten groeien.

“InNigeria kom je op de afstand Enschede-Zwolle wel vijftig bouwkranen tegen. In Nederland zouden dat er nog geen vijf zijn.” De economie in Nigeria groeit zo’n 7 procent per jaar. Het land, dat in westelijk Afrika ligt ingeklemd tussen de Sahara en de Golf van Guinee, staat bekend om zijn olierijkdom. En dankzij een relatief stabiel politiek klimaat ontwikkelt het 170 miljoen inwoners tellende land zich momenteel razendsnel.

De grote Duitse bouwbedrijven hebben Nigeria al lang ontdekt. “Die zitten hier volop”, vertelt Matel via de telefoon vanuit zijn hotelkamer in de Nigeriaanse havenstad Lagos. Maar Nederlandse bouwbedrijven zijn er ondanks de aanwezigheid van Shell en Heineken nog niet. “Grote bedrijven als Volker Wessels zouden hier goed werk kunnen vinden”, stelt Matel zonder de verbazing in zijn stem te verbergen.

Matel Metaal, met achttien medewerkers goed voor 2 miljoen euro omzet, maakt op maat trappen en balustraden van roestvast staal, glas en natuursteen.

Daarnaast wordt het bedrijf ingeschakeld voor architectonische staalconstructies, zoals de apenbroodboom – tevens draagconstructie van het dak en de trap – die het bedrijf voor het Sophia Revalidatiecentrum in Den Haag maakte. Voor het specialisme van het bedrijf is als gevolg van de crisis in Nederland minder belangstelling. Bovendien is de concurrentie moordend. Matel richt zich daarom sinds twee jaar op Nigeria.

“Onze eerste opdracht hier kwam binnen via Joop van der Vinne, een Nederlandse ondernemer die hier met zijn bedrijf VOC Developments Nigeria al jaren zit. Hij vroeg ons of wij stalen kozijnen met kogelwerend glas konden leveren voor een kerk.” Matel lacht en grapt. “Tja, ze schieten hier elkaar de kerk uit.”

Local content

Het besluit om na die eerste opdracht de kansen in Nigeria verder te onderzoeken volgt al gauw. En Matel pakt anticiperend op de wensen van de Nigeriaanse overheid direct door. “Ze willen dat buitenlandse bedrijven hier wat ze ‘local content’ noemen creëren. Daarom heb ik nu een samenwerking opgezet met een Nigeriaanse partner.” Doel van de samenwerking is om een fabriek in te richten voor de productie van stalen trappen en constructies.

Matel: “Als de fabriek klaar is, maken we de trappen hier in Nigeria. Het ontwerp en de engineering doen we in Nederland. Daar zijn wij echt goed in.”

Kwaliteit

In Nigeria is volgens Matel een grote behoefte aan kwaliteit. Want aan hoogwaardige bouwproducten of -onderdelen is in het zich snel ontwikkelende land een groot tekort. Tegelijkertijd lukt Nigeriaanse bedrijven het niet om hierin te voorzien.

“Ik heb een Nigeriaanse werkplaats bezocht, daar zat een man met een zonnebril elektrisch te lassen”, vertelt Matel. En het lasapparaat was van bedenkelijke kwaliteit. “Met twee plankjes en een paar spijkers waren twee elektrische kabels met elkaar verbonden. Wie niets vermoedend de spijkers aan zou raken, zou direct een oplawaai krijgen.”

Goed Nederlands management kan volgens Matel voor de benodigde kwaliteitsverbetering zorgen. “Ik heb een werkplaats bezocht die door Duitsers werd geleid. En daar was alles gewoon goed geregeld.”

Managers

Voor zijn eigen nog op te zetten productielijn wil Matel daarom Nederlandse managers naar Nigeria halen. De kwaliteit van het materieel, is volgens de ondernemer snel te regelen. “Stuur je een container naar Nigeria, dan stop je er gewoon een paar goede lasapparaten en -helmen bij.”

“Ik doe dit vanuit mijn ondernemerschap. Het is gewoon heel erg leuk om te kijken wat je hier kunt doen”, stelt de voormalige politieagent bevlogen. Om zijn ambities te realiseren heeft hij zijn organisatie aangepast. Zo is een medewerker verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het in Vriezenveen gevestigde bedrijf. “Ik ben zo vaak weg, dat kan ik er niet meer bij doen.” En Matel werkt in Nigeria samen met een vaste ploeg Nederlandse zzp’ers. “Je eigen medewerkers zien het niet altijd zitten om een paar weken van huis te zijn.”

Reageer op dit artikel