nieuws

‘Fundeon en ROC’s zie ik hier sporadisch’

bouwbreed Premium

In zijn 40-jarige loopbaan als leermeester beleefde Gerrit ten Vergert de bloeitijd van de leerlingbouwbedrijven in de jaren zestig en zeventig. Hordes leerlingen nam hij onder zijn vleugels. Maar de laatste jaren zit de klad erin. Onder meer de gevolgen van de economische crisis zette het mes in de aantallen leerlingbouwplaatsen dat sinds 2010 met ruim 7 procent is gedaald. “Werkgevers moeten gewoon weer beginnen met het zelf opleiden van leerlingen”.

Ten Vergert is een toonbeeld voor de leermeesters in de bouw. Al sinds zijn 22ste in functie bij in eerste instantie bouwbedrijf Van Egteren en zes jaar later bij Dura Vermeer, zijn huidige werkgever en tevens erkend leerbedrijf. Als leermeester-timmerman heeft hij zich elk jaar bijgeschoold om ook de modernste bouwtechnieken te kunnen overbrengen op de leerlingen. De vakman kreeg volop de kans zich te ontplooien als leerling en leermeester, maar de tijden zijn veranderd. “Werkgevers gunnen zich niet meer de tijd en het geld om leerlingen op de bouwplaats op te leiden. De prioriteit ligt nu bij het aan het werk houden van het vaste personeel. Het komt voor dat leerlingen teruggestuurd worden naar de klas. Rot genoeg hoor. Er gaan bij een bedrijf vijftig man uit en er komt geen leerling voor terug. Dat is wrang”.

Vakmanschap

Ten Vergert ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. Volgens deze oude rot in het vak kweek je het beste personeel door hem op de bouwplaats zijn gang te laten gaan onder begeleiding van een leermeester. “Vakmanschap is meesterschap zegt men, maar het klopt ook. En leerlingen trainen op de bouwplaats is de goedkoopste manier om aan goed personeel te komen”, vindt hij. “Ik heb mijn leermeesterschap er altijd bij gedaan, naast mijn werk als uitvoerder.” De behoefte aan gekwalificeerd personeel neemt volgens onderzoek van Fundeon in 2015 toe, omdat volgend jaar naar verwachting de bouwproductie toeneemt. Waar haal je dan de praktisch geschoolde schoolverlaters vandaan als het aantal leerlingbouwplaatsen steeds verder daalt?

Ten Vergert heeft de simpele oplossing: “De werkgevers en Fundeon moeten dit fenomeen weer meer promoten. Ik zie het als een teken aan de wand dat consulenten van Fundeon niet meer op de bouwplaats verschijnen als er een leerling aan het werk is. Vroeger had ik veel meer contact met die mensen. Van het ROC zie ik de stagebegeleiders ook nauwelijks. Dat werkt niet echt motiverend voor de leerlingen. Maximale aandacht is juist nu erg belangrijk om de jongeren die de toekomst in de bouw niet zo zien zitten voor de sector te behouden. Ondanks de hoge werkdruk neem ik altijd de tijd voor een leerling zoveel hij nodig heeft. Het kan nooit de bedoeling zijn om iets af te raffelen.”

De instroom blijft fors achter bij de (toekomstige) behoefte aan gekwalificeerd personeel. Vincent Hogt (19) uit het Twentse Lonneker onttrekt zich aan de neerwaartse spiraal en werkt vol enthousiasme onder de vleugels van zijn leermeester Ten Vergert. Volgens de tweedejaars timmerman is de instroom bij de SSB Enschede met 50 procent gedaald. Hogt lijkt echter een blijvertje. Hij mag allerlei werkzaamheden uitvoeren op de bouwplaats van de nieuwbouw van een woonzorgcentrum van een verpleeghuis in Almelo. Stelwerk, onderstempelen, een randbekisting maken; Vincent draait er zijn hand niet voor om. Hij is slechts één van de drie leerlingen op deze bouwplaats. Aan de ene kant de ontgroening, aan de andere kant de vergrijzing. Die slaat ook toe onder de leermeesters. Ten Vergert hoort tot de oude garde met zijn 62-jaar, maar wil voorlopig nog niet van wijken weten. “Ik heb veel liefde voor mijn werk en mag graag leerlingen het timmervak leren.”

Reageer op dit artikel