nieuws

De smaak van de sojafabriek

bouwbreed

De smaak van de sojafabriek

De Utrechtse Cereolfabriek verspreidde decennialang de weeïge lucht van soja door de wijken Lombok en Oog in Al. Het complex krijgt nu een andere bestemming, maar architect Bastiaan van de Kraats wil dat mensen het gebouw ook kunnen ruiken en voelen.

Waarom?

“We leven in een beeldcultuur waarbij altijd wordt uitgegaan van het visuele. Maar er zijn zoveel meer manieren om een bouwwerk te beleven. Bijvoorbeeld door te ruiken, voelen en proeven.”

Voegt dat wat toe?

“Heel veel. Als architect moet je ook breder kunnen kijken dan met de ogen. Dan worden er ook minder mooie plaatjes gemaakt die in de praktijk tegenvallen.”

Zoals?

“Kijk nou naar dat Fletcher Hotel in Amsterdam langs de A2. In mooi vormgegeven ontwerpen ziet die ronde vorm met gaten er erg leuk uit. Maar nu het er staat is het helemaal niks. Er is alleen maar naar het plaatje gekeken. Niemand heeft zich afgevraagd of zo’n gebouw daar wel past, of het wel goed voelt.”

U heeft daar een boek over geschreven..

“Klopt. Samen met Martijn Jordans hebben we acht bouwwerken in Nederland bekeken door andere ogen. Met behulp van blinden en slechtzienden. Hen vallen totaal andere dingen op als ze door een gebouw lopen.”

En dat gaat ook op de Cereolfabriek gebeuren?

“Eigenlijk willen we in september, op Monumentendag, een rondleiding laten verzorgen door blinden over het complex. Zodat bezoekers de fabriek anders kunnen beleven.”

Is die sojastank nog steeds te ruiken?

“Op bepaalde plekken zeker. Maar het complex is later in de brand gegaan. Die brandlucht kan je helemaal goed beleven.”

In een filmpje op internet likt u zelfs aan de muren?

“Ik overdrijf daar een beetje, maar beleven kan je met veel meer zintuigen.”

Dus straks mogen mensen het complex ook met hun tong beleven?

“Ja hoor.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels