nieuws

De hoogste golven ter wereld rollen straks in Delft

bouwbreed

Met een nauwkeurigheid van 
3 millimeter op 300 meter realiseert Ballast Nedam een golfgoot voor Deltares. Nergens ter wereld worden straks zulke hoge golven opgewekt.

Lange, hoge golven die 300 meter verderop nog precies zo rollen als aan het begin. Dat is het ideaal voor de onderzoekers van Deltares wanneer ze waterkeringen of nieuwe typen dijkbekleding beproeven. Dat vraagt om een strakke testfaciliteit waar het water onderweg niet de kleinste oneffenheid tegenkomt.

De bak van de 35 jaar oude goot in de Noordoostpolder was niet diep en lang genoeg, het golfschot en de besturing ervan mochten wel krachtiger. Want de internationale klanten willen de waterbouwkundige constructies die ze ontwierpen steeds natuurgetrouwer testen. Liefst 1 : 1.

Verbouwen was (te) kostbaar en stuitte op andere bezwaren. Daarom is vorig najaar in de Delftse vestiging van Deltares, op het terrein van het voormalige waterloopkundig laboratorium, begonnen met de bouw van een nieuwe goot. Ballast voert daar een betontechnisch huzarenstukje uit. Want voor de 9,5 meter diepe onderzoeksfaciliteit gelden de scherpste vlakheidseisen als er straks bijna 7 meter water in staat. Alleen wordt de betonnen bak niet gebouwd vol water, dus is het krachtenspel straks heel anders. Steunberen om de 4 meter moeten de goot in bedwang houden. De constructie krijgt slechts drie dilataties, om de 100 meter, die ook rimpelloos worden weggewerkt. De trekkrachten die dat veroorzaakt worden uiteindelijk door de 753 vibrocombipalen afgedragen.

Lees verder: Driehonderd meter beton zonder bobbeltje

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels