nieuws

App ondersteunt granuleerbedrijven

bouwbreed

De Branchevereniging Mobiele Recycling heeft een app ontwikkeld die de leden van de vereniging veel werk bespaart en nieuwe mogelijkheden biedt. Bovendien kunnen certificerende instellingen antwoorden op hun vragen via de app ophalen en hun audits op afstand voorbereiden.

De nieuwe beoordelingsrichtlijn ‘Recyclinggranulaten voor toepassing in gww-werken en in beton’ (BRL 2506) is sinds 1 juli van kracht. Alle breekinstallaties moeten nu voorzien zijn van een global positioning systeem(gps) dat draadloos gegevens doorstuurt. De Branchevereniging Mobiele Recycling (BMR) in Eindhoven maakt van de nood een deugd en introduceert de app ‘iQ recycling’, meldt directeur Johan Put. Hij toont een wit kastje waarin het gps is ingebouwd. “De app is gecombineerd met een gps-tracker en de inhoud van de app dekt de beoordelingsrichtlijn 100 procent”, verzekert Put.

Volgens de beoordelingsrichtlijn moet het gps continu weergeven waar een breekinstallatie zich bevindt, of hij in werking is en wat hij produceert, zoals vereist voor het ‘meldingsformulier kennisgeving breken’.

Put toont op een scherm het ‘dashboard’ van Gebr. Dijkhoff & Zn. “De bedrijven zien waar hun eigen brekers staan. De auditoren zien waar de brekers zijn van bedrijven waarmee zij een contract hebben”, aldus Put. Maar de app biedt meer mogelijkheden, zoals een ‘warning screen’. Dat geeft opmerkingen weer zoals ‘projectinfo bijwerken’, ‘bezoek auditor voorbereiden’ of ‘productafwijking afhandelen’. Op een ander scherm tekent de app geluidscontouren in groen (waarbinnen volgens het Besluit mobiel breken geen woningen mogen staan) en geel (waarbinnen geen gevoelige objecten zoals scholen en ziekenhuizen mogen voorkomen). “We gaan ook de arbocatalogus aan de app koppelen”, zegt Put. “Leden met vragen over de app kunnen terecht bij een helpdesk, via de telefoon of een chatbox. Met de app zijn ook berekeningen te maken, bijvoorbeeld van de frequentie van analyses. Voorheen was een kwaliteitscoördinator daar 3 uur mee bezig. De app doet er 20 seconden over. Bovendien biedt de app digitale verbindingen met laboratoria en monsternemers. Data hoeven niet meer steeds te worden overgeschreven.”

Dataverkeer

“Onze data zijn niet inzichtelijk voor de overheid”, benadrukt Put. “De data hebben een commerciële lading en de beoordelingsrichtlijn is privaatrechtelijk. Na alle berichten in de media over afluisterpraktijken volgen we het dataverkeer verscherpt. We checken alle IP’s (internet protocoladressen) die binnenkomen. Overigens worden de data versleuteld verzonden.”

Bij het gesprek in de Lichttoren is Toine Dijkhoff, directeur van Gebr. Dijkhoff & Zn. en voorzitter van de BMR, aanwezig. Zijn coördinator Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu (KAM) gebruikt de app op kantoor. “Onze kwaliteitszorg hangt af van de ‘iQ recycling’, maar ook van de ‘feeling’ van de machinist. Daarom zien wij al onze medewerkers ‘s ochtends en ‘s avonds en bezoek ik regelmatig de locaties. Zuiveren van puin voorafgaand aan het breken, levert ook winst op”, aldus Dijkhoff.

Reageer op dit artikel