nieuws

Amsterdam investeert in energie

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam investeert 45 miljoen euro in duurzame rendabele energieprojecten. Hiertoe is het Amsterdams Klimaat en Energiefonds opgericht. Dat hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam bekendgemaakt. Het fonds komt in handen van een fondsbeheerder, e3 genaamd.

Energiebesparing, duurzame energieopwekking en energie-efficiency staan voorop in de projecten waarin vanuit het fonds wordt geïnvesteerd. Voorwaarde voor financiële bijdragen is dat de projecten rendabel zijn zodat de investering kan worden terugverdiend. Daarom zal door een onafhankelijke commissie toezicht worden gehouden op de manier waarop de gelden uit het fonds worden ingezet.

Daarbij tekent de gemeente aan dat duurzame investeringen vaak risico’s met zich meebrengen die voor banken te ver gaan, maar waar het Amsterdams Klimaat en Energiefonds desondanks brood in ziet. “Zo kan de gemeente investeringen in duurzaamheid aanjagen en tegelijkertijd een marktconform rendement aanhouden”, zo staat in een toelichting.

Om zich zoveel mogelijk in te dekken tegen financiële risico’s, is de gemeente in zee gegaan met fondsbeheerder e3. Deze bestaat uit vier partijen, namelijk Privium Fund Management, Ewic, Libertus Energy Finance en Innax.

Zelf maakt het Amsterdams Klimaat en Energie deel uit van het Amsterdams Investeringsfonds. Dit heeft in totaal 70 miljoen euro in kas om te investeren in uiteenlopende projecten op het gebied van klimaat, duurzamheid en luchtkwaliteit binnen de hoofdstad.

De bedoeling hiervan is om onder meer de uitstoor van CO 2terug te brengen en om de energierekening van zowel burgers als ondernemers te reduceren. Inmiddels hebben de verschillende partijen een overeenkomst getekend over de oprichting van het fonds.

Reageer op dit artikel