nieuws

Zonnecellen en isolatie geïntegreerd in dakelement

bouwbreed

Zware dakpannen kun je vervangen door elementen van kunststof die er uitzien als een rij pannen. Met op de zichtzijde flexibele zonnecellen en aan de andere kant isolatiemateriaal.

In Nederland worden hellende daken in de meeste gevallen voorzien van betonnen of keramische dakpannen. Ze worden vanaf de dakrand in horizontale rijen gelegd en aan de nok afgewerkt met een rij vorsten. Simpel en doeltreffend. “Maar het leggen van pannen is tijdrovend en met betonnen pannen ook zwaar”, schrijven Lucas Veenstra en Jan Padmos in hun octrooiaanvrage. Gelukkig kan dakdekken tegenwoordig ook met lichte dakbedekkingselementen die het uiterlijk hebben van meerdere dakpannen naast elkaar. Sommige producten zijn zelfs voorzien van meerdere horizontale rijen.

Veenstra en Padmos octrooieerden een dakbedekkingselement dat het uiterlijk heeft van bijvoorbeeld een tiental dakpannen naast elkaar, in elk ge wenst type en in elke gewenste kleur. Het element is opgebouwd uit een gegolfde dekplaat van polyester of metaal, vastgelijmd op een thermisch isolerend lichaam van bijvoorbeeld pu of eps. Op de dekplaat is een folie met flexibele zonnecellen gelijmd. Voor schaduwrijke dakdelen zijn elementen zonder zonnecellen voorzien. De dakelementen hebben uitsteeksels en inkepingen voor de bevestiging op de panlatten – met spijkers of schroeven – en voor de waterdichte aansluiting op het boven- en onderliggende element. Het leggen begint verrassenderwijs vanaf de nokvorst naar de dakvoet, met als voordeel dat de dakdekker nooit op al gelegde elementen hoeft te lopen. Het element eindigt aan de ene zijkant op een golftop van een gesuggereerde dakpan en aan de andere zijkant in een golfdal, waarmee de elementen ook zijdelings overlappend op elkaar aansluiten. Onder de overlap is plaats voor een L-vormige montagerail, haaks vastgezet op de panlatten. In elke rail lopen twee elektrische leidingen waarop de snoertjes van de zonnecellen worden aangesloten door middel van connectoren.

Koppeling

De vinding doet sterk denken aan de kun ststofdakplaat die december vorig jaar aan bod kwam in deze rubriek. Ook die dakplaat was voorzien van flexibele zonnecellen en isolatie. En had het uiterlijk van meerdere dakpannen naast elkaar. Maar de koppeling tussen de platen en de bevestiging aan het dak was heel anders en de platen werden aangebracht vanaf de dakvoet naar de nok. Het octrooi besteedde ook geen aandacht aan de koppeling van de zonnecellen. Dat doen Veenstra en Padmos dus wel, maar ze maken op hun beurt geen woord vuil aan het probleem dat het oudere octrooi wel aanstipte: de onderliggende isolatie hindert de warmteafgifte van de zonnecellen en dat is ongunstig, aangezien de efficiëntie van zonnecellen afneemt als de temperatuur ervan toeneemt. Dat roept om een systeem dat het teveel aan warmte afvoert.

octrooinummer: NL1039783

houders: L.Veenstra te Steenwijk, J.Padmos te Heinkenszand

uitvinders: L.Veenstra, J.Padmos

Reageer op dit artikel