nieuws

Woningsprinkler moet vluchttijd uit brandende woning verlengen

bouwbreed

Een speciale woningsprinkler geeft de bewoners wat meer respijt om veilig uit een brandende woning te komen. Efectis onderzoekt volgende week of deze sprinkler de vluchttijd inderdaad verlengt.


Het verschil tussen de gangbare sprinkler voor de utiliteit en de woningsprinkler zit in de hoeveelheid water die tijdens een brand vrijkomt. De conventionele sprinkler verspreidt 60 tot 80 liter per minuut; bij de woningvariant gaat het om ruim 20 liter. Dat gebeurt bij een druk van een halve bar met water wat rechtstreeks uit de waterleiding komt. De ‘gewone’ sprinkler doet dat via een aparte installatie. Onderzoek en een stromingmodel moeten nu uitwijzen wat de beste manier van installeren is.

Plannen om woningen van sprinklers te voorzien bestaan al langer. De TU Delft deed met KWR Watercycle Research Institute uit Nieuwegein, de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, installateursorganisatie Uneto-VNI en waterbedrijf Vitens onderzoek naar sprinklers voor een woningbouwproject in Almere.

 

Reageer op dit artikel