nieuws

‘Woning bouwen met stro wint 
aan interesse’

bouwbreed Premium

‘Bouwen met stro is hip’, schrijft architect Michel Post in zijn boek ‘Bouwen met stro – Nederlandse huizen van ecologisch materiaal’. De publicatie gaat in op onder meer strobouwtechniek en de regels waaraan die moet voldoen.

Wereldwijd zijn inmiddels ruim tienduizend gebouwen opgetrokken uit stro. Daarvan staan er ongeveer tachtig in Nederland. Een typisch Nederlandse bouwmethode bestaat niet, meldt Post. “In Nederland werd lange tijd gekeken naar bouwsystemen die in het buitenland worden toegepast. Hierdoor hebben veel huizen een verschillende opbouw. Naar schatting zijn er zo’n twintig verschillende bouwmethodes toegepast om een huis met stro te bouwen,”

De oudste is wat Post ‘de Franse bouwmethode’ noemt, waarbij strobalen op elkaar gestapeld tussen houten staanders worden gestapeld. Bij de ‘Nebraska-methode’ worden de balen in halfsteensverband gestapeld. In alle gevallen geldt dat het stro hoe dan ook droog moet blijven. Als dat zo is gaat het volgens Post ‘erg lang’ mee.

‘Bouwen met stro’ verscheen bij Aeneas in Boxtel.

Reageer op dit artikel