nieuws

‘Vorstverlet moet blijven zoals het is’

bouwbreed

De nieuwe vorstverletregeling is voor ondernemers onbetaalbaar. Daardoor zullen bedrijven over de kop gaan. Bovendien is het onacceptabel dat minister Asscher (sociale zaken) niet heeft overlegd met de sectoren over het invoeren van een nieuwe vorstverletregeling.

Financieel fiasco dreigt voor ondernemers

Dat stellen negentien werkgevers- en werknemersorganisaties in een gezamenlijke verklaring. Het gaat om onder meer de Aannemersfederatie Nederland, FNV Bouw, Uneto-VNI en de Vereniging van Waterbouwers. Ook de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland, FME-CWM en de Metaalunie ondersteunen het standpunt. De brancheorganisaties en vakbonden willen dat de minister afziet van de nieuwe regels en met hen praat over een acceptabele oplossing voor het vorstverlet.

De werkgevers en werknemers reageren hiermee op de nieuwe en voor alle branches geldende vorstverletregeling die de bewindsman vorige week presenteerde. De regels komen erop neer dat er voor een vorstverletvergoeding een wachttijd komt van drie weken. Tijdens deze periode moet het loon van de werknemers worden doorbetaald.

Voor een grote groep kleine en middelgrote ondernemers kan dit de nekslag betekenen, want de kosten belopen dan al snel zo’n 20.000 euro. “Al met al zijn er zo’n 40.000 bedrijven die problemen kunnen krijgen met de nieuwe regels”, zegt Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI. Bij de ondernemingen die door de nieuwe regels mogelijk in de knel komen, werken in totaal zo’n drie miljoen mensen. Het gaat daarbij in het bijzonder om installatie- en bouwbedrijven, omdat een deel van hun personeel buiten werkt.

Volgens de organisatie pakken de bestaande regels veel voordeliger uit voor ondernemers. “Wij hebben niet gevraagd om nieuwe regels”, zegt Siertsema. “Bovendien betalen we de kosten van het vorstverlet zelf. We hebben dan ook het liefst dat de bestaande regeling blijft bestaan.”

FNV Bouwbestuurder Hans Crombeen onderschrijft de standpunten van de werkgevers. Hij verwacht bovendien grote problemen voor bouwvakkers. Veel bedrijven zullen het een te groot risico vinden om in de wintermaanden nog personeel in dienst te nemen, legt hij uit. “Ze zullen meer gaan werken met zelfstandigen en uitzendkrachten. Ook verwacht ik dat werknemers in loondienst onder druk gezet zullen worden om onveilig te gaan werken.”

Reageer op dit artikel