nieuws

‘Tunnel A4 niet veilig’

bouwbreed

De tunnel in de A4 tussen Delft en Schiedam is niet in staat thermische spanningen op te nemen en zou daaronder kunnen bezwijken. Dat zegt constructeur Ad de Kanter die jarenlang voor de gemeente Schiedam berekeningen controleerde van de tunnel in aanbouw.

Civiel technicus constateert ‘ernstige gebreken’

De Kanter zegt “ernstige constructieve gebreken” te hebben geconstateerd in de temperatuurbelasting van de tunnelwanden en de wapening. Toen meermalen niks werd gedaan met zijn bevindingen besloot De Kanter zijn functie neer te leggen. In een e-mail aan de Schiedamse gemeenteraad slaat hij alarm en schrijft dat de gemeente haar controlerende taak door gebrek aan tijd en mankracht onvoldoende kan uitoefenen. Het vergunningenteam waaraan hij als ingehuurde specialist was toegevoegd, zou stempels zetten op stukken die niet zijn gecontroleerd.

De Kanter legde zijn bevindingen voor aan aannemerscombinatie A4All (Boskalis, Heijmans en Volker Wessels) maar vond daar weinig begrip. Opdrachtgever Rijkswaterstaat vroeg TNO om een second opinion over de kunstwerken bij het Kethelplein, waarna TNO constateerde dat De Kanters opmerkingen terecht waren. “Maar daarna werden ze niet door A4all op de juiste wijze verwerkt,’’ aldus de controleur. Een later verzonden mail met technische notities aan Rijkswaterstaat bleef onbeantwoord. Aannemer A4All wilde gisteren niet reageren en verwees naar Rijkswaterstaat die contractueel de woordvoering verzorgt. Maar na een dag delibereren was er nog geen officiële reactie. Ondertussen groeit de onrust in de Schiedamse gemeenteraad. GroenLinks wil van B en W tekst en uitleg over de deskundigheid van het vergunningenteam. B en W zegt in een reactie dat Schiedam de plannen voor de tunnel toetst volgens de geldende normen. Waar nodig, worden aandachtspunten onder de aandacht van Rijkswaterstaat gebracht. “Wij nemen de reactie van De Kanter serieus, maar de tekeningen waarover het hier gaat zijn nog in behandeling”, aldus het college.

Reageer op dit artikel