nieuws

Slimme organisaties

bouwbreed

Slimme organisaties

Hoe slim zijn organisaties in de bouw? Best wel slim, volgens mij. Er worden prachtprojecten gebouwd, en slimme oplossingen voor de toekomst bedacht.

De vraag is wel of we slim blijven. Want om slim te blijven, moet je blijven leren. Ik durf zelfs te beweren dat een lerende organisatie cruciaal is voor het voortbestaan. Organisaties die niet leren, en zich dus niet verder ontwikkelen, worden snel irrelevant. Recente voorbeelden zijn Blackberry en Nokia. “Wat in het verleden goed werkte, is in een tijd van verandering een recept tot falen”, volgens Menno Lanting. Daarom heb ik hem uitgenodigd een masterclass te geven. Zijn stelling: niet de techniek maakt een organisatie slim, maar cultuur, organisatie en leiderschap. Lantings definitie van slim is: het vermogen en de wil om te leren en te verbeteren. De transitie waar we nu midden in zitten, is die van het industriële tijdperk naar het netwerktijdperk.

Veel van de huidige organisaties zijn gebouwd op de uitgangspunten van het industriële tijdperk. Zij moeten nu de omslag maken naar het netwerktijdperk: zij zullen de buitenwereld moeten volgen, waar ze die voorheen zelf stuurden. De omslag is bijvoorbeeld heel zichtbaar in de toegang tot informatie. Vroeger was kennis macht. Aan de top van organisaties kwam de kennis uit de hele organisatie samen. Daar konden dus de belangrijke besluiten worden genomen. Maar tegenwoordig is informatie bijna altijd en overal beschikbaar. Medewerkers op alle niveaus kunnen snel kennis vergaren en delen, doordat ze actief gebruikmaken van nieuwe digitale technologie als Twitter. Vaak sneller dan organisaties bij kunnen houden.

Zo gebeurt het dat de boardroom achterloopt met informatie, omdat zij wachten tot het aangereikt wordt vanuit de organisatie. Hun medewerkers zijn zo sneller slimmer dan zij. Het model waarin aan de top besluiten worden genomen omdat daar de kennis samenkomt, is dus aan verandering toe. Een slimme organisatie maakt gebruik van zijn slimme mensen. Kernwoorden hierbij zijn volgens Lanting: zelfsturing, transparantie en verbondenheid. “When the winds of change blow, some build walls, others build windmills”. De oude Chinezen zeiden het al.

Jacqueline Schlangen, Directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Reageer op dit artikel