nieuws

Provincie probeert vliegveld Limburg open te houden

bouwbreed

De provincie Limburg wil op zeer korte termijn 4,5 miljoen euro pompen in het noodlijdende vliegveld Maastricht Aachen Airport MAA. Met dit geld moet worden voorkomen dat het vliegveld failliet gaat en moet sluiten.

Met de investering schept de provincie ruimte om te onderzoeken of en op welke manier het vliegveld behouden kan blijven.

Daarvoor zijn verschillende scenario’s. Zo kan de provincie de onderneming herstructureren. In dat geval neemt het bestuurslichaam de exploitatie van het vastgoed over en wordt dan eigenaar van de infrastructuur. Vervolgens wordt een private partij gezocht voor de exploitatie.

Een andere mogelijkheid is dat de provincie geld steekt in de onder meer veiligheid en brandweer, hetgeen de exploitatiekosten sterk zal drukken. Beide mogelijkheden kunnen ook worden gecombineerd.

Huidig eigenaar van het geprivatiseerde vliegveld is OMDV BV. Dit is een consortium van het Britse Omniport (een investerings- en managementbedrijf) en Dura Vermeer Deelnemingen BV. Omniport is met een belang van ruim 99 procent verreweg de belangrijkste aandeelhouder en primair verantwoordelijk voor de exploitatie en continuïteit, aldus de provincie.

Omniport heeft als grootaandeelhouder nog niks aan het vliegveld verdiend en beschikt niet over de middelen om in de luchthaven te investeren. Tegelijkertijd kampt Maastricht Aachen Airport met een structureel exploitatietekort. Sluiting van de luchthaven betekent dat honderden banen verloren gaan. Bovendien moet dan waarschijnlijk een andere bestemming worden gevonden voor het terrein. Als het vliegveld wordt gesloten, is de kans dat er ooit nog zal worden gevlogen minimaal. Het economisch belang van het vliegveld voor Limburg is te groot, stelt de provincie.

Reageer op dit artikel