nieuws

Nieuwe bekisting van Doka geeft ‘strak betonbeeld’

bouwbreed Premium

‘Een strak betonbeeld’ is één van de bijzonderheden waarmee Doka uit Oss zijn nieuwe dragerbekisting FF100 tec onder de aandacht brengt. De bekisting is geschikt voor zichtbetonklasse B conform NEN 6722.

De FF100 tec is gebaseerd op de nieuwe en zwaar belastbare drager I tec 20 en de stijve FF100-regel WU14. Het centerpatroon is zodanig gekozen dat de ankers symmetrisch in het paneel en niet aan de randen zijn geplaatst. De bekistingsplaat wordt met een schroefhaak blind aan de achterzijde bevestigd, zodat in het beton geen schroefafdrukken ontstaan.

Vergeleken met de bestaande dragerbekisting FF20 biedt de nieuwe FF100 tec ruim 80 procent meer draagvermogen. Dat komt volgens Doka door de toepassing van de zwaar belastbare I tec 20-drager. Deze drager wordt bevestigd met aanlasplaten. Het geheel van dragers en regels krijgt daardoor een hoge stijfheid. De FF100 tec is daarmee in Doka’s woorden bestand tegen een hydrostatische druk tot 90 kilonewton per vierkante meter.

De voorgemonteerde standaardpanelen van de FF100 tec-dragerbekisting combineren volgens Doka de voordelen van een houten dragerbekisting met de rastervoordelen van een kaderbekisting. Tot een bekistingshoogte van 3,60 meter heeft de FF100 tec twee centerpennen van 20 millimeter diameter nodig. Passtroken tot 200 millimeter breedte kunnen zonder extra centerpennen worden toegepast.

Voor het koppelen van de elementen ontwikkelde Doka lasplaten met een verbeterde trek- en drukfunctie. Afdichtingsbanden kunnen zo zonder problemen worden ingebouwd en ontstaat een hogere dichtheid.

Reageer op dit artikel