nieuws

Modulaire Hubbel vindt zijn definitieve vorm

bouwbreed

De eerste ‘definitieve’ Hubbel is geplaatst. Drie jaar na de lancering van het modulaire vergunningsvrije huisje heeft Johan Roo, ceo van de Rollecate groep en ambassadeur van het concept, het eerste definitieve exemplaar een plek gegeven op zijn terrein.

Hubbels zijn modulaire bouwwerken die los van de bestaande bebouwing kunnen functioneren en die bijna nooit een vergunning behoeven. Ze zijn geschikt om in te werken, maar ook als mantelzorgwoning in de achtertuin. Hubbels bestaan vrijwel geheel uit industrieel vervaardigde elementen.

De bedenkers, architecten Piet van der Werf en Floris van der Kleij, sleutelen al zes jaar aan het concept en hebben inmiddels elk detail tot op de millimeter doorontwikkeld. Een Hubbel is minimaal 10 vierkante meter groot (2,75 meter hoog) en kan dankzij een zonnepaneel en elektrische vloerverwarming in zijn eigen stroom en warmte voorzien. Hij wordt modulair en naar wens van de gebruiker opgebouwd. Als deze gebruiker na verloop van tijd andere wensen krijgt (meer ruimte, meer glas, een nieuwe functionaliteit), worden alleen de onderdelen vervangen die verandering behoeven. De constructie kan eenvoudig worden uitgebreid; een gesloten paneel te allen tijden vervangen door een raam.

Resterende onderdelen worden opgeslagen in een centraal depot en vormen dus geen bouwafval. De Hubbel voegt zich daarmee binnen de technische kringloop van de circulaire economie.

Het kost maximaal drie dagen om een Hubbel te plaatsen. Vanaf het moment dat de overeenkomst is ondertekend kunnen de architecten – die het concept zelf exploiteren – de Hubbel in drie maanden leveren.

Ingewikkelder wordt het als de gebruiker sanitair wil. Dan moet worden gezorgd voor aansluiting op de waterleiding en het riool. Van der Kleij: “Volgens onze notaris is de Hubbel dan echter wel weer onroerend goed, zodat er een hypotheek voor kan worden aangevraagd.”

Reageer op dit artikel